ACTUALIZARE // Ion Creangă, cercetat pentru trădare de patrie, și polițistul de frontieră bănuit de complot împotriva R. Moldova, vor sta 30 de zile în arest preventiv
ACTUALIZARE // Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis să-l plaseze și pe polițistul de frontieră, bănuit de complot împotriva R. Moldova, pentru 30 de zile în arest preventiv.
Șeful Direcției Generale Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, reținut într-o cauză penală privind trădarea de patrie, va sta următoarele 30 de zile în arest preventiv.
Verdictul a fost pronunțat astăzi de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
Pronunțarea încheierii a avut loc în lipsa lui Creangă, reținut în noaptea de 30 spre 31 iulie curent, care a invocat motive de sănătate pentru a nu se prezenta la judecătorie.
Judecătorul urmează să se pronunțe, tot astăzi, și vizavi de solicitarea PCCOCS de a-l plasa în arest preventiv și pe polițistul de frontieră, bănuit de complot împotriva R. Moldova.
Amintim că Ion Creangă a fost reținut în momentul în care îi transmitea lui Dmitri Kelov, asistentul atașatului militar rus în R. Moldova și ofițer al serviciilor secrete ruse, informații într-un local din Chișinău.
La scurt timp, oamenii legii l-au reținut și pe un polițist de frontieră care activează la Aeroportul Internațional Chișinău și care îi furniza informații legate de ce se întâmplă la acest obiectiv strategic aceluiași reprezentant al serviciilor speciale rusești.
Ambii funcționari au fost suspendați din funcții pe perioada anchetei.
Organele responsabile de securitatea statului au fixat numeroasele întâlniri și discuții ale funcționarilor din R. Moldova cu ofițerul serviciilor secrete ruse.
Cei doi funcționari din R. Moldova, reținuți inițial pentru 72 de ore, au fost monitorizați de organele de drept mai bine de un an.
CITIȚI și DOC, AVERE și AFACERI // Vindea secrete rușilor în timp ce era remunerat cu câte peste 43 de mii de lei pe lună de către Parlament: Ion Creangă, latifundiar, după ce anul trecut i-au fost donate 11 terenuri
„Faptele au avut loc începând din anul 2023. Astfel, unul din ei este bănuit de trădare de patrie, după ce ar fi cules și livrat angajatului ambasadei informații pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova. Cel de-al doilea funcționar este bănuit de complot împotriva R. Moldova. Acesta a acționat în scopul obținerii unor beneficii personale. Funcționarul a menținut contactul cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova”, a arătat anterior PCCOCS.
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”
Adrian Dupu, vot la Chișinău pentru prezidențialele din România: „Am votat cu gândul la R. Moldova, pentru că îmi doresc un președinte care să iubească și R. Moldova la fel de mult cum iubește România, care a demonstrat că îi pasă de R. Moldova”