Stația back-to-back de la Vulcănești de 600 MW nu va mai fi construită: „Nu mai este justificată economic”
Construcția stației back-to-back de la Vulcănești de 600 MW nu mai este justificată tehnic și economic. Aceasta este concluzia unui studiu al Băncii Mondiale, prezentat astăzi în cadrul unei mese rotunde, organizată la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Studiul evaluează fezabilitatea tehnică și economică a investiției în construcția stației back-to-back (BtB) de la Vulcănești de 600 MW, în condițiile în care beneficiul major al acesteia, de integrare în piața europeană unică de energie electrică, a dispărut, odată cu sincronizarea, în regim de urgență, a sistemelor electroenergetice ale Ucrainei și R. Moldova cu Sistemul de Energie Continental European ENTSO-E.
Secretarul de stat în domeniul energetic, Constantin Borosan, a subliniat că circumstanțele create la nivel regional au accelerat sincronizarea la sistemul energetic european și, în acest context, era necesar să fie identificată o alternativă tehnică pentru stația back-to-back de la Vulcănești, construcția căreia nu mai este justificată economic.
„Acest lucru ne va permite realocarea investiției pentru realizarea altor proiecte importante de securitate energetică”, a accentuat Constantin Borosan.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești–Chișinău vor continua.
„Linia electrică și și stația back-to-back sunt obiective diferite. Nu mai e nevoie de această stație, pentru că ne-am sincronizat cu Sistemul de Energie Continental European ENTSO-E”, a precizat Spînu.
Construcția LEA 400 kV va avea 158 de kilometri de linie electrică de înaltă tensiune și aproximativ 511 stâlpi pentru susținerea și întinderea conductoarelor. Lucrările de construcție vor fi efectuate în cadrul Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre R. Moldova și România, Faza I”, cu un buget total de 260 de milioane de euro, pentru o perioadă de patru ani.
BERD și BEI vor oferi R. Moldova împrumuturi de câte 80 de milioane de euro, Asociația Internațională pentru Dezvoltare - 61 de milioane de euro, iar UE/NIP - un grant în sumă de 39,4 milioane de euro.
R. Moldova reia consultările cu China după o pauză de 12 ani: Chișinăul și Beijingul își doresc „apropiere” politică, diplomatică, economică, dar și sprijin reciproc în cadrul organizațiilor internaționale
USAID își menține angajamentul de a susține modernizarea R. Moldova: Proiecte în domeniul securității energetice, consolidării rezilienței instituționale și economice
România ar fi cea mai indicată să APERE R. Moldova de DRONELE rusești. Secretarul general al NATO: „Puteţi fi siguri că R. Moldova se află foarte mult pe radarul nostru şi că vă respectăm ţara, respectăm conducerea”