Stare de ALERTĂ în sectorul de gaze naturale. Guvernul eliberează deja PĂCURA din rezervele de stat, pentru a economisi gaze. „Energocom a pornit deja NEGOCIERILE cu alți furnizori de gaze naturale”
Comisia pentru Situații Excepționale, întrunită în această seară la solicitarea premierului Natalia Gavrilița, a decis să instituie starea de alertă în sectorul de gaze naturale. Asta pentru că, deocamdată, autoritățile R. Moldova nu au ajuns la un acord cu „Gazprom” în vederea livrărilor de gaze după 30 octombrie curent.
„Guvernul pregătește un set de soluții, pentru a proteja cetățenii până la stabilizarea situației. Astăzi am avut o întrevedere cu responsabilii de la „Moldovagaz”, „Termoelectrica”, CET-uri, „Moldelectrica”, „Energocom”, pentru a vedea care sunt pașii de mai departe. Avem o strategie clară de depășire a acestei crize. În cadrul Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale a fost anunțată starea de alertă în ceea ce privește sectorul de gaze naturale. Această stare de alertă a fost declanșată pentru a fi pregătiți de orice scenariu. Starea de alertă este pentru ca instituțiile să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetățenilor”, a explicat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale.
„Suplimentar, pentru perioada următoare vor fi întreprinse mai multe acțiuni. În primul rând, pregătim măsuri compensatorii pentru cetățeni, în cazul în care vor crește tarifele la gaze. A fost adoptată decizia cu privire la eliberarea și folosirea păcurii din contul rezervelor pe care le avem, astfel ca să reducem consumul de gaze la „Termoelectrica”. Folosirea păcurii a început de astăzi și va fi folosită și în zilele următoare. Rezervele actuale permit furnizarea agentului termic și generarea de energie electrică pe o perioadă de cel puțin o lună. Astfel, nu există riscul ca „Termoelectrica” să nu ofere serviciile menționate. În al treilea rând, a fost luată decizia de a impune obligația de serviciu public către „Energocom” în vederea achiziționării gazelor naturale de pe piața Ucrainei și din România. Mandatăm „Energocom” să discute, să negocieze și să găsească soluții alternative de livrare a gazelor pentru luna octombrie și lunile următoare”, a precizat Spînu.
Ministrul a mai menționat că discuțiile cu „Gazprom” continuă.
„Noi ne dorim un contract favorabil R. Moldova. Trecem printr-o perioadă mai grea, dar sunt convins că vom trece cu bine. Vom face tot posibilul ca această situație să nu afecteze dramatic cetățenii. Noi în permanență am spus că ne așteaptă o majorare a prețurilor la gaze, dar nu știm care va fi această majorare”, a punctat vicepremierul.
Sursa citată a mai adăugat că Ucraina a majorat exportul de energie electrică în R. Moldova. „Ținând cont că livrările de gaze sunt cu 35% mai mici decât necesarul pentru luna aceasta, noi aducem această energie din Ucraina. Nu există o solicitare oficială, dar un mecanism care funcționează automat. Această energie vine din Ucraina, iar în momentul în care situația se stabilizează această energie ar trebuie să se întoarcă în Ucraina”.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți