21:18:23 23.11.2024
Stiri

Sprijin fără PRECEDENT pentru R. Moldova din partea a 47 de state ale lumii - 695 mln. euro. Chișinăul va scăpa de dependența față de energia electrică din Transnistria și își va extinde rețeaua de interconectare în domeniul gazelor naturale

Actualitate 05.04.2022 17:32 Vizualizări10078 Autor: Ziarul National
Sprijin fără PRECEDENT pentru R. Moldova din partea a 47 de state ale lumii - 695 mln. euro. Chișinăul va scăpa de dependența față de energia electrică din Transnistria și își va extinde rețeaua de interconectare în domeniul gazelor naturale


Circa 50 de state ale lumii vor face front comun pentru a ajuta R. Moldova să depășească crizele cu care se confruntă și care s-au agravat odată cu declanșarea de către Rusia a războiului în Ucraina. Decizia a fost anunțată astăzi la Berlin, în cadrul Conferinței internaționale de sprijin pentru R. Moldova (Moldova Support Conference).

Donatorii europeni şi internaţionali au convenit să ofere Republicii Moldova ajutoare în valoare de 695 de milioane de euro.

Ministra de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat că inițiativa României, Germaniei și Franței de a iniția Platforma de Sprijin pentru R. Moldova urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și expertiză pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare.

„Ne întâlnim la șase săptămâni de la momentul în care nimeni nu-și putea imagina că poate deveni real. Conferința de astăzi reprezintă un mesaj clar că nicio țară nu poate fi condamnată să trăiască așa cum își dorește Rusia. 47 de țări și reprezentanți ai organizațiilor internaționale s-au întrunit astăzi pentru a aprecia prestația R. Moldova, un stat mic cu 2,4 milioane de locuitori. R. Moldova oferă sprijin, casă și masă la circa 100 de mii de refugiați din Ucraina. De asemenea, prestațiile R. Moldova sunt văzute și prin prisma programului de reforme. Chișinăul își urmează calea europeană cu încredere și mult curaj. Ne-am întrunit astăzi aici să spunem clar că R. Moldova nu e singură. Vedem provocările cu care vă confruntați și vă suntem alături. O să acționăm în mod preventiv”, a spus ministra de Externe a Germaniei, țară care deține Președinția G7.

Annalena Baerbock a subliniat că Germania, România și Franța, împreună cu alți parteneri, vor contribui ca R. Moldova să se întărească în cinci domenii principale.

„În primul rând, vom oferi ajutor pentru a sprijini oamenii care fug în R. Moldova de războiul din Ucraina. Vor continua zborurile de relocare, mai ales pentru persoane extrem de vulnerabile. Astăzi am căzut de acord asupra faptului că 12 000 de persoane să fie relocate din R. Moldova. De asemenea, vom oferi 71 de milioane de euro în calitate de ajutor. Vom sprijini R. Moldova în ceea ce privește securitatea și independența energetică, unde există vulnerabilități foarte mari. Vom ajuta R. Moldova în implementarea agendei de reforme, care sunt foarte ambițioase – combaterea corupției și sprijinirea creșterii economice. Nu în ultimul rând, vom sprijini R. Moldova în ceea ce privește managementul frontierelor și întărirea capacităților economice ale R. Moldova. În acest sens, vom acorda împrumuturi și ajutoare în valoare de 59 de milioane de euro”, a anunțat oficialul german.

Ministra de Externe a subliniat că Germania a oferit astăzi un împrumut de 50 de milioane de euro R. Moldova. „Trăim într-o realitate dureroasă, care ne arată că suntem la începutul unei crize și unui război crud și necruțător. Astfel, conferința de astăzi este un punct de pornire al unei platforme de ajutor pe termen lung pentru R. Moldova. Cele cinci grupuri de lucru își vor începe lucrările astăzi și ele au menirea să sprijine R. Moldova. Această decizie de a sprijini R. Moldova pe această platformă se datorează copreședinților din România, Bogdan Aurescu, și din Franța, Jean-Yves Le Drian”, a spus ministra.

Annalena Baerbock a adăugat că prețul la resursele energetice reprezintă cea mai mare provocare pentru R. Moldova, în condițiile în care prețul la gaze a ajuns la 1 200 de dolari.

„Asigurarea securității energetice și diversificarea aprovizionării cu gaze naturale este unul dintre cele cinci subiecte principale ale conferinței. Când am fost în vizită în R. Moldova, am văzut că principală centrală de furnizare a energiei electrice se află în Transnistria. Nu putem să privim la această situație fără să facem nimic. Contractul de furnizare a energiei electrice cu această centrală a fost prelungit doar cu o lună. Vorbim de niște prețuri pe care R. Moldova, de una singură, nu le poate suporta. De aceea, sprijinul financiar acordat este menit și pentru a contracara această creștere enormă a prețurilor la energie. Când vorbim de importuri de gaze din Rusia, trebuie să ne gândim ce înseamnă asta și pentru alte țări. Noi suntem una dintre puterile economice ale lumii, dar nu toate țările au această forță economică. Ca să fii în stare să plătești un așa preț, trebuie să te uiți cu atenție la domeniul energetic. Unele țări europene ar putea livra gaze în R. Moldova, pentru că există infrastructura necesară. Oricum trebuie de interconectat R. Moldova la rețeaua europeană și să se treacă la resursele de energie regenerabilă. Sigur că asta nu se va întâmpla în câteva luni”, a conchis oficialul din Germania.

Jean-Yves Le Drian, ministrul de Externe al Franței, stat care asigură Președinția Consiliului UE, a menționat că nu poate uita de generozitatea de care au dat dovadă autoritățile și cetățenii R. Moldova, atunci când au primit în casele lor refugiații ucraineni.

„Mă bucură organizarea acestei conferințe în sprijinul R. Moldova, mai ales într-o situație foarte dificilă. Războiul continuă și vedem că tratativele nu avansează. Noi trebuie să dezvoltăm acest sprijin pentru R. Moldova, fie că e vorba de sprijin umanitar sau financiar. Trebuie să accentuez generozitatea R. Moldova față de refugiații din Ucraina. Deci, nu e suficient să oferim un singur ajutor. Noi știm că această criză va fi de durată. Trebuie să vă sprijinim și cu realizarea reformelor. Trebuie să sprijinim R. Moldova ca să obțină independența energetică. Să nu mai fie dependentă de Rusia. Aici e vorba de solidaritate. Măsurile luate până nu sunt suficiente. R. Moldova nu mai trebuie să fie dependentă de energia electrică din Transnistria”, a spus ministrul francez.

La rândul său, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a dar asigurări în cadrul conferinței de presă comune că UE va spori presiunea asupra Rusiei ca să înceteze războiul ilegal din Ucraina: „Războiul declanșat de Rusia produce efecte și în afara Ucrainei. R. Moldova a suferit cele mai grave repercusiuni. Am reușit să mobilizăm un ajutor internațional important pentru R. Moldova pe această platformă. Vom sprijini și pe viitor Guvernul de la Chișinău. Această conferință nu e un eveniment unic. Ceea ce demarăm astăzi ne va ajuta să depășim provocările actuale, dar și să stabilim care e necesarul de sprijin pe termen mediu. Chișinăul are nevoie de ajutorul nostru. Suntem uniți pentru a oferi acest sprijin”.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru mobilizarea din partea comunității internaționale de asistență financiară robustă care să permită autorităților de la Chișinău să gestioneze criza energetică, să stabilizeze finanțele publice și să sprijine obiectivele de reformă ale actualului Guvern, precum consolidarea statului de drept, modernizarea instituțiilor publice și ridicarea nivelului de trai al populației.

„România își dorește o recunoaștere clară a perspectivelor europene pentru R. Moldova”, a punctat Aurescu.

Prim-ministra Natalia Gavrilița s-a declarat impresionată de sprijinul de care beneficiază R. Moldova.

„Apreciem reacția rapidă la rugămintea să fim sprijiniți. Spuneau înainte de agresiunea Rusiei în Ucraina că R. Moldova stă în mijlocul unei furtuni și am descris cele trei crize cu care ne confruntăm – pandemia, criza energetică și criza prețurilor. Atunci nu puteam să-mi închipui că va fi o criză și mai tragică și distrugătoare pentru regiunea noastră. Războiul are consecințe dramatice pentru R. Moldova. E un război nejustificat. Circa 100 de mii de refugiați au decis să rămână la noi. Dar, totodată, nu trebuie să uităm că trebuie să garantăm și bunăstarea populației noastre. Noi ne-am pus niște scopuri care trebuie îndeplinite. Oamenii trebuie să beneficieze de pe urma schimbărilor. Noi ne dorim să devenim membri ai UE ca o exprimare și apreciere față de valorile UE. Dorim să fim parte a lumii libere și pentru noi e un pas firesc. Noi ne dorim și vom face tot posibilul ca populația să beneficieze de un nivel de trai mai bun. Noi trebuie să garantăm reziliența republicii”, a conchis Gavrilița.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md