SPPS, o instituție cu circa 700 de angajați plătiți din banii PUBLICI, așteaptă INDICAȚII de la Dodon pentru ca Maia Sandu să beneficieze de pază de stat: „Un exemplu concret că în R. Moldova nu există instituții”
Președintele ales, Maia Sandu, nu beneficiază nici acum de pază de stat, chiar dacă rezultatele preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală o prezintă drept câștigătoarea alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie. Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) ar putea să-i asigure Maiei Sandu protecția până la validarea rezultatelor scrutinului, însă șefii de acolo, loiali lui Igor Dodon, așteaptă indicațiile președintelui în exercițiu, susține deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco.
„Un exemplu concret că în R. Moldova nu există instituții, iar Dodon este direct responsabil de acest fiasco. Mă refer la SPPS și la faptul că, potrivit legii, acest serviciu obligatoriu trebuie să-i asigure protecția președintelui R. Moldova. Iată că până în ziua de azi acest lucru nu s-a întâmplat. Sigur că vor veni marii juriști ai neamului și ne vor zice că în lege e scris „președintele R. Moldova” și nu „președintele ales”, „președintele confirmat” sau „președintele validat”, dar toate astea sunt formalități și nu reprezintă altceva decât o interpretare cu rea-credință a legii”, consideră vicepreședintele PAS.
Potrivit lui Litvinenco, scopul SPPS, care are circa 700 de angajați plătiți din banii publici, este să aibă grijă că cel pe care poporul l-a ales să le apere interesele este în siguranță și, inclusiv prin aceasta, este în măsură să purceadă la îndeplinirea atribuțiilor constituționale.
„Asta e esența legii. Dar pentru conducerea SPPS, din câte văd, o hârtie sau o indicație de la Dodon este mai importantă decât realizarea scopului instituției. Cât de bine este totuși că poporul acestei țări l-a trimis la groapa de gunoi a istoriei pe cel ce habar nu are ce este stat și percepe instituțiile statului ca pe propria sa jucărie…”, a adăugat Litvinenco.
Sursa citată a ținut să precizeze că acest comentariu al său nu ar sugera că Maia Sandu arde de nerăbdare să aibă bodyguarzi.
„Ceea ce spun nu e despre faptul că președintele ales Maia Sandu ar avea nevoie de protecția SPPS sau că și-ar dori asta. Vă amintiți că anterior a trebuit să meargă chiar și în instanța de judecată pentru a obliga SPPS să renunțe la protecția sa, după finalizarea mandatului de prim-ministru. Este vorba despre problema instituției în sine”, a conchis Sergiu Litvinenco.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania