Spînu face lumină în privința NEGOCIERILOR cu rușii: „Oferta propusă nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și NEFINANCIARE, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale”
Vicepremierul Andrei Spînu, care în ultimele două zile s-a aflat la Moscova, a oferit detalii despre negocierile cu Federația Rusă în privința noului contract de furnizare a gazelor naturale. Partea rusă propune R. Moldova un preț mai mare decât cel existent pe piețele internaționale de gaze, plus condiții nefinanciare, susține oficialul de la Chișinău.
În cadrul vizitei la Moscova, Spînu a purtat negocieri cu Dmitri Kozak, șef adjunct al Administrației președintelui Federației Ruse, Elena Burmistrova, directorul general „Gazprom Export”, și Nikolay Shulginov, ministrul Energiei.
„Mesajul nostru pe parcursul negocierilor a fost întotdeauna același: R. Moldova își dorește să continue discuțiile și să semneze un contract pe termen lung între „Moldovagaz” și „Gazprom”, unul care avantajează ambele părți. Ofertă propusă la momentul actual de „Gazprom” nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. R. Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”, a precizat Spînu.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că își dorește o nouă rundă de discuții cu „Gazprom”.
„În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversificăm sursele de aprovizionare. În cadrul discuțiilor, partea rusă ne-a asigurat că „Gazprom” va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie, câte +5 mln m3 de gaze zilnic. Sperăm ca aceste volume să intre în R. Moldova în cel mai scurt timp. Dragi cetățeni, trecem prin momente dificile pentru țara noastră. Vom ieși cu bine din această perioadă grea împreună”, a dat asigurări Spînu.
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți
Regim preferențial pentru rezidenții Zonelor Economice Libere din R. Moldova până în 2034: Facilitățile la plata taxelor vamale, menținute până la 1 ianuarie 2029
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”