20:09:20 09.01.2025
Stiri

Șor CONFIRMĂ în mare parte dezvăluirile făcute de SIS, dar încearcă să disculpe Rusia și tentativele Kremlinului de a destabiliza R. Moldova. „Nu e vorba de un miliard de lei, nu fiți modești… E vorba de 3,5 miliarde de dolari”

Actualitate 03.11.2023 13:35 Vizualizări2558 Autor: Ziarul National
Șor CONFIRMĂ în mare parte dezvăluirile făcute de SIS, dar încearcă să disculpe Rusia și tentativele Kremlinului de a destabiliza R. Moldova. „Nu e vorba de un miliard de lei, nu fiți modești… E vorba de 3,5 miliarde de dolari”

Fugarul Ilan Șor, acuzat că ar încerca să destabilizeze R. Moldova cu banii Kremlinului, a confirmat parțial declarațiile făcute în această dimineață de directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, potrivit cărora au fost investite sume enorme de bani pentru preluarea puterii locale de către Partidul „Șansă”. Șor spune că banii nu ar veni din Federația Rusă și că nu ar fi vorba de un miliard de lei, dar de circa 3,5 miliarde de dolari.

„Eu vreau să corectez un pic declarațiile directorului SIS. În primul rând, nu este vorba de un miliard de lei și câteva sute de mii de dolari. Nu fiți atât de modești… Este vorba de circa 3,5 miliarde de dolari. În al doilea rând, acești bani nu sunt destinați pentru destabilizarea R. Moldova, dar pentru pensii, gaz, drumuri, infrastructură și proiecte sociale”, a spus Șor, într-o intervenție video pe canalul său de Telegram.

Citește și: DOC // Rusia a cheltuit peste un MILIARD de lei pentru a DESTABILIZA R. Moldova, inclusiv pentru FRAUDAREA alegerilor. SIS a prezentat DOVEZI privind finanțarea ILEGALĂ a celor 652 de candidați ai Partidului „Șansă” și așteaptă decizia CEC

Șor a ținut să precizeze că banii nu ar veni din Rusia, deși Alexandru Mustața a prezentat public dovezi despre circuitul fluxurilor financiare.

Citește și: Câți BANI ar fi primit cei 652 de candidați ai Partidului „Șansă” la funcția de primar și cu cât sunt remunerați de către „gruparea criminală Șor” președinții, vicepreședinții, secretarii OT, dar și oamenii responsabili de „mahalale”

„În al treilea rând, banii nu sunt din Rusia, dar din afacerile mele pe care le am în diferite state ale lumii. Ce ține de finanțarea partidului… Dar acest lucru îl fac toți, de ce să ascundem. E vorba și de unii candidați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, pe care eu îi finanțez… Ei s-au adresat la mine… Nu sunt băieți răi și cred că după alegeri ei vor corecta această greșeală”, a adăugat Șor.

Gruparea criminală condusă de Ilan Șor ar fi cheltuit circa un miliard de lei pentru coruperea cetățenilor în contextul alegerilor locale generale din 5 noiembrie, a declarat astăzi directorul SIS, într-o conferință de presă. Banii ar proveni din Rusia, care a lansat un război hibrid împotriva R. Moldova, cu scopul subminării ordinii constituționale și înlăturării autorităților alese în mod democratic.

„Organizatorii scenariului sunt afiliați Rusiei, autorii au fost stabiliți a fi persoane legate de Ilan Șor. Scopul scenariului pus la cale de Rusia este subminarea instituțiilor statului. În prima etapă am avut atacuri constante asupra instituțiilor statului, atacuri cibernetice, alerte false cu bombă etc. La a doua etapă s-au încercat dezordini în masă prin intermediul grupării criminale a lui Ilan Șor. Au fost organizate proteste cu plata participanților. SIS a fost informat despre planurile de preluare a puterii cu ajutorul a 500 de oameni cu pregătire militară în perioada februarie-martie curent. Acțiunile erau coordonate local de exponenții Partidului „Șor”.

Doar prin intermediul donațiilor și sponsorizărilor de la cetățeanul Rusiei și Israelului Șved Igal/Igor, Primăria municipiului Orhei trebuia să primească peste 1 milion de euro și 280 de mii de dolari. Aceste sume au fost blocate și vor fi sechestrate după lege. Banii veneau din conturile deținute la „EURASIAN BANK” (Kazahstan), fonduri venite din Federația Rusă. Urmare a investigațiilor pe faptul provenienței banilor și riscurilor de spălare a banilor, desfășurate în comun cu SPCSB, s-a stabilit că, de fapt, mijloacele bănești din conturile lui Șved Igal/Igor deținute în Kazahstan, în „EURASIAN BANK”, provin din Rusia, de la o persoană fizică care are conexiuni strânse cu un oligarh din Federația Rusă și cu Ilan Șor”, a dezvăluit Musteața.

DETALII din RAPORTUL prezentat de SIS:

În baza datelor recepționate de către SPCSB de la instituțiile de profil din Kazahstan, s-a stabilit că SHVED Igal /Igor, în perioada 06.06.2023 - 28.06.2023, a beneficiat de transferuri în conturile „EURASIAN BANK”, sub formă de împrumuturi, în sumă totală de 95 000 000 RUB de la cetățeanul Republicii Moldova și al Federației Ruse Victor GUȚULEAC,d.n. 07.01.1984 (IIN 840107050340), din conturi deținute în aceeași bancă din Kazahstan – „EURASIAN BANK”. Subliniem faptul că investigațiile sunt în proces de derulare, în acest sens fiind solicitate mai multe date și despre alte transferuri către/de la SHVED Igal /Igor.

Autoritățile din Kazahstan au confirmat că operațiunile realizate de Victor GUȚULEAC în zilele de 27 și 28 iunie 2023, au fost efectuate de la adresa IP din or. Moscova, Federația Rusă. Astfel, conturile deținute au fost gestionate de fapt de la distanță din Federația Rusă, unde GUŢULEAC se află începând cu august 2022.

Ca și conexiuni între Victor GUȚULEAC și Ilan ȘOR, este de remarcat:

- GUŢULEAC a fost căsătorit până în 2013 cu Maria ALBOT[1], d.n. 21.01.1986, fostă deputată din partea PP ,,ȘOR” (declarat neconstituțional) condus de Ilan ȘOR, prin intermediul căreia, Victor GUȚULEAC şi-a consolidat relaţia cu grupul „ȘOR”;

- la sfârșitul anului 2021, Victor GUȚULEAC a fost vizat în investigații comune cu SPCSB pe fapte de spălare a banilor în interesul grupării criminale conduse de Ilan ȘOR, fiind elucidat ca beneficiar al mijloacelor financiare transferate de cetățeana Federației Ruse Anastasia DRONOVA, asociată la grupuri oligarhice ruse conectate la factori de decizie la Moscova.

Anume, la 11.11.2021,pe contul deținut de Victor GUȚULEAC au fost transferate 166 000 000 RUB de către Anastasia DRONOVA din contul deținut în banca „SINKO BANK” din Federația Rusă.

În cadrul investigațiilor, s-a elucidat că Anastasia DRONOVA este opersoană din anturajul lui Andrey GONCHARENKO,oligarh rus apropiat factorilor de decizie din Federația Rusă și Serviciile Speciale ale Federației Ruse. Aceasta activează în calitate de director al Departamentului juridic în compania administrată de Andrey GONCHARENKO , companie afiliată concernului rus SAP „GAZPROM”.

Andrey GONCHARENKO și Anastasia DRONOVAau înregistrat și o traversare comună a frontierei de stat a Republicii Moldova, la 12.06.2018.

La rândul său, Andrey GONCHARENKO a fost înregistrat ca beneficiar efectiv la „Komaksavia Airport Invest” Ltd,compania fondatoare cu 95 % a SRL „Avia Invest”,concesionara Aeroportului Internațional Chișinău,al cărei beneficiar de facto a fost Ilan ȘOR.

Astfel, circumstanțele certifică faptul că mijloacele bănești operate din conturile lui SHVED Igal/ Igor, utilizate în sponsorizări și donații, au o proveniență suspectă, sunt destinate promovării în campanie electorală a PP „ȘANSĂ” și a concurenților electorali ai acesteia, provin de fapt din Federația Rusă, de la persoane fizice, asociate unui oligarh rus apropiat autorităților, dar și serviciilor speciale ruse.

Conform datelor obținute și confirmate de SPCSB, din mijloace financiare provenite de la același Victor GUȚULEAC, în perioada campaniei electorale, de către SHVED Igal/ Igor au fost efectuate mai multe transferuri suspecte din EURASIAN BANK (Kazahstan) spre Republica Moldova. Transferuri blocate de către SPCSB.

Astfel, la situația actuală, valoarea totală a transferurilor, inițiate de către SHVED Igal/ Igor, identificate și sistate de SPCSB, constituie 1 032 737 Euroși 200 000 dolari SUA.

Prin intermediul donațiilor și sponsorizărilor pretinse a fi de la companii din Turcia

Suma: 2 221 690 Euro

Informațiile obținute cu suportul SPCSB și CNA vizează implementarea unor mecanisme de finanțare ilicită a campaniei electorale și a concurenților electorali ai PP „ȘANSĂ”, prin intermediul pretinse proiectelor de infrastructură, cu mijloace financiare de proveniență dubioasă, din afara țării, din numele unor companii turcești.

Menționăm contextual faptul că investigațiile internaționale, cu implicarea SIS, indică asupra unor mecanisme de eludare de sancțiuni de către Federația Rusă prin crearea de companii în țări terțe precum Turcia, cu scopul camuflării sursei banilor.

În context, au fost identificați următorii 3 agenți economici din Turcia care au implicații în această schemă. Două din companiile vizate au aceeași adresă și același reprezentant, iar a treia companie la fel are tangențe cu primele două.

În context, s-a evidențiat lipsa sensului economic al acestor tranzacții, elemente definitorii fiind caracterul dubios al provenienței și destinație a mijloacelor financiare prevăzute contractual, elemente de spălare a banilor și finanțare ilegală a proiectelor sociale din UTAG în interesul PP „ȘANSĂ”. Or, chiar și conform clauzelor contractuale, companiile din Turcia nu vor beneficia de venituri/profituri din investirea mijloacelor financiare în construcția drumurilor în sudul Republicii Moldova.

La solicitarea SPCSB de către băncile comerciale au fost aplicate măsurile asiguratorii. În acest moment, valoarea totală a mijloacelor financiare blocateconstituie:1 236 455,03 Euro și 673 249,50 MDL.

Prin intermediul donațiilor pretinse a fi de la persoane fizice, către companii autohtone, pentru proiecte de infrastructură

Au fost identificate 5 cazuri în care persoane fizice făceau depuneri pe contul unor SRL-uri din țară precum că pentru ”acordarea și rambursarea împrumuturilor”. Astfel un grup între4 sau 11 persoane au depus milioane lei, bani care imediat au fost transferați către alte companii pentru presupuse proiecte de infrastructură în interesul PP Șansa, exact în perioada electorală.

Pot fi menționate câteva cazuri cu suma de: 6 milioane lei având scop asigurarea influenţei electorale. Sau caz in suma de: 1 079 700 lei

În rezultatul investigațiilor, a fost identificată o schemă de cu mijloace bănești de proveniență suspectă, care comportă indicii că ar fi parte a finanțării ilicite a campaniei electorale, realizată de Ilan ȘOR.

Mecanismul schemei financiare implică persoane fizice care depun în numerar în conturile bancare ale companiilor, în sume divizate între 80 000-360 000 lei, fără prezentarea documentelor de proveniență. La solicitarea băncilor și SPCSB de prezentare a devezilor de proveniență a banilor, acestea nu au fost prezentate.

Prin utilizarea cardurilor bancare „PYYPL” (emise și suplinite în străinătate), fapt despre care s-a mai vorbit deja public.

Datele operaţionale de care dispunem atestă că membrii PP „ŞANSĂ” sunt remuneraţi nedeclarat, pentru activitatea electorală, şi prin carduri „PYYPL”.

La eliberarea cardurilor: se perfectează un tip de contracte se completează chestionare cu colectarea de date personale; se instalează aplicația „PYYPL” în telefoanele posesorilor de carduri.

Utilizarea acestor carduri permite membrilor grupului criminal să opereze în afara monitorizări autorităților fiscale din RM. Astfel, în cadrul ședințelor de instruire cu gestionarii cardurilor și aplicațiilor mobile „PYYPL” se pune accent pe conspirație în gestionarea resurselor financiare ale partidului, cu asigurarea utilizatorilor că organele de drept nu vor putea monitoriza extragerile din ATM-uri, deoarece baza de date a clienților se află în afara țării.

Cardurile sunt introduse pe teritoriul RM în mod clandestin, iar la 02 şi 21 septembrie autoritățile RM au identificat persoane care au încercat să introducă cardurile PYYPL prin PTF „Aeroportul Internațional Chișinău” (la 02 septembrie au fost identificate cca 1 975 carduri, la 21 septembrie 10 carduri).

La 02.09.2023, în cadrul „Aeroportul Internațional Chișinău”, pe sensul de intrare în Republica Moldova, angajații Serviciului Vamal au depistat și ridicat de carduri bancare ,,PYYPL”, aflate în posesia unui cetățean al RM și Romania și doi cetățeni ai Braziliei. Toți trei veneau în RM din Dubai.

Referitor la mecanismele operaţionale în mediul PP „ŞANSĂ” de gestionare clandestină a cardurilor „PYYPL”:

Ø La 31.08.2023, la OT Drochia a PP ,,ȘANSĂ” s-a desfăşurat o şedinţă de urgență a președinților și vice-președinților din Nordul RM, cărora le-au fost eliberate câte un card „PYYPL”.

La final, toți participanții au fost anunțați că, „utilizarea cardurilor nominalizate este o metodă sigură de gestionare a resurselor financiare, fără a fi posibil de monitorizat de către organele de drept din RM din motiv că, baza de date a clienților se află în afara țării”.

Ø Au fost stabiliţi mai mulţi lideri din Sudul RM ai PP „ŞANSĂ”, beneficiari ai cardurilor PYYPL, toți având un rol de conducere la nivel raional în cadrul grupului criminal organizat Șor:

Ø În context, deţinem date cu privire la 349 de membri ai PP „ȘANSĂ”, cărora li s-au înmânat card-uri „PYYPL”, pentru extragerea și utilizarea banilor în:

●finanțarea concurențelor electorali – membri ai PP „ȘANSĂ”;

●coruperea persoanelor pentru atragere în PP „ȘANSĂ”;

●finanțarea ilicită a campaniei electorale, inclusiv prin finanțarea unor proiecte de dezvoltare a localităților, implementate cu substrat electoral;

●coruperea alegătorilor.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md