16:33:29 24.11.2024
Stiri

Socialiștii vor să DEMITĂ conducerea de la BNM, Consiliul Concurenței, Curtea de Conturi, ANI, dar și membrii ANRE

Actualitate 02.03.2021 15:29 Vizualizări2652 Autor: Ziarul National
Socialiștii vor să DEMITĂ conducerea de la BNM, Consiliul Concurenței, Curtea de Conturi, ANI, dar și membrii ANRE Captură


Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) intenționează să demită șefii mai multor instituții aflate sub control parlamentar, care au fost numiți în perioada anilor 2016 – iunie 2019. Acești conducători de instituții ar urma să fie demiși prin derogare de la lege, în contextul Declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului R. Moldova, adoptată în vara anului 2019, a anunțat astăzi șeful Comisiei juridice pentru numiri și imunități din Parlamentul R. Moldova, Vasile Bolea.

„PSRM a înregistrat la finele anului trecut un proiect de lege privind lustrația în instituțiile publice. Astfel, persoanele numite în funcții-cheie în organele și agențiile de reglementare în perioada 2016 – iunie 2019, prin derogare de la lege, să fie demise ca rezultat al Declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului R. Moldova. Noi suntem martorii unor nemulțumiri la adresa Agenției pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Consiliului Concurenței și altor instituții. De fapt, aceste instituții nu se ocupă cu nimic, nu vor să întreprindă măsuri în domeniile de care sunt responsabile. Prețurile la carburanți s-au majorat deja de cinci ori în ultimele două luni și Consiliul Concurenței, ANRE nu întreprind nimic. Proiectul respectiv va fi discuta mâine în Comisia juridică pentru numiri și imunități și cred că în timpul apropiat vom lua atitudine față de activitatea acestor instituții”, a declarat astăzi Vasile Bolea.

Socialistul susține că nu vor fi probleme privind demiterea mai multor șefi de instituții, inclusiv de la Banca Națională a Moldovei (BNM), deoarece Parlamentul va pune în practică Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului R. Moldova.

„Sunt instituții subordonate Parlamentului, iar noi vom pune în practică Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului R. Moldova. După adoptarea declarației au urmat niște procese, inclusiv demisia judecătorilor Curții Constituționale, procurorului general… A fost demis și directorul Centrului Național Anticorupție… În acea declarație se vorbea și de alte instituții care urmau a fi eliberate din captivitate, dar acest proces nu a fost continuat. Persoanele numite în perioada 2016 - iunie 2019, prin derogare de la lege, urmează să fie eliberate din funcție. Ne amintim cum uni foști deputați, inclusiv transfugi, au fost numiți la finele anului 2018 în funcții de conducere la ANRE, Consiliul Concurenței etc. aAcele numiri s-au făcut netransparent, pe criterii politice. Era vorba de persoane subordonate lui Plahotniuc”, a precizat Bolea.

Sursa citată propune ca în locul a zeci de funcționari să fie numiți alții, în urma unor „concursuri transparente”.

„În acest proiect de lege sunt vizați membrii Consiliului Audiovizualului, Centrului pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, președintele și vicepreședinții Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), președintele Autorității Națională de Integritate (ANI), guvernatorul și viceguvernatorii BNM, directorii ANRE și conducerea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Mai este vorba de conducerea Agenției pentru Soluționarea Contestațiilor, președintele și vicepreședinții Consiliului Concurenței, dar și directorul Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. Curtea de Conturi nu este în listă, dar va fi adăugată. Lista poate fi extinsă. Noi am studiat practica Ucrainei ce ține de procesul lustrației și practica CtEDO. Procesul va fi legal, iar persoanele eliberate vor avea dreptul la un recurs efectiv”, punctat Bolea.

La rândul său, vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, speră că proiectul va fi semnat și de „oamenii buni și lucizi”, cu referire la deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

„ANRE și-a majorat bugetul până la 60 de milioane de lei, dar nu întreprinde nimic pentru a opri majorările carburanților. Tot fac trimitere la fel de fel de metodologii. Ce rost mai are Consiliul Concurenței, dacă nu poate influența și reacționa la înțelegerile de cartel? Pentru ce mai există aceste instituții, iar acești oameni în funcție? Mai multe numiri au fost făcute în urma unor înțelegeri politice dintre oligarhul Plahotniuc și anumiți actori politici, inclusiv deputați transfugi. Deputații transfugi au fost premiați cu locuri călduțe și bine plătite. Considerăm că Parlamentul trebuie să intervină, mai ales în perioada de criză socială și pandemică, când fiecare leu trebuie folosit cu maximă eficiență. Propunem colegilor să dezbatem pe larg această inițiativă. Putem lărgi numărul semnatarilor, iar Platforma „Demnitate și Adevăr”, care a avut un proiect asemănător, poate veni cu inițiativa sa. Proiectele pot fi comasate.

Chemăm acei „oameni buni”, lucizi, să susțină și ei această inițiativă, deoarece critică foarte mult funcționarii corupți. Iată este o oportunitate să tragem linie asupra mai multor numiri și să ne clarificăm cu mai multe instituții. Să votăm legea lustrației și să formăm de la zero instituțiile importante, care au misiuni pe piața valutară, petrolieră etc. Dacă nu vom institui acest filtru, atunci nu putem vorbi de resetarea mai multor instituții publice. Aici poate avea loc un dialog larg și să facem instituțiile eficiente. Să facem concursuri, iar cei care preiau aceste funcții să o facă pe baza meritocrației”, a conchis Batrîncea.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md