VOTAT // Socialiștii i-au găsit ÎNLOCUITOR președintelui Curții Constituționale: Cine este Boris Lupașcu, acuzat anterior de „TEROARE” la Procuratură
Majoritatea parlamentară PSRM-ȘOR și-a anulat decizia din anul 2019 prin care Domnica Manole a fost numită judecător constituțional și l-au trimis la Înalta Curte pe fostul procuror Boris Lupașcu
UPDATE 14.49 // Boris Lupașcu a depus jurământul în Parlament.
„Succese vă dorim și caracter în apărarea intereselor R. Moldova”, a declarat socialista Zinaida Greceanîi.
UPDATE // Boris Lupașcu a fost numit judecător la Curtea Constituțională cu votul a 56 de deputați. Acesta ar urma să depună jurământul astăzi, la ora 15.00.
Liderul „Pro Moldova”, Andrian Candu, l-a întrebat pe candidatul anunțat de socialistul Vasile Bolea dacă își asumă „abuzurile” care au loc astăzi în Parlament, întrucât „există opinii că tot ce se întâmplă astăzi este abuziv și ilegal”.
„Nu pot da apreciere. Dacă voi fi votat, îmi voi exercita atribuțiile”, a răspuns Lupașcu.
UPDATE // Socialistul Vasile Bolea anunță că Boris Lupașcu este candidatul ce urmează s-o înlocuiască pe Domnica Manole la Curtea Constituțională.
Propunerea a fost făcută după ce Parlamentul și-a anulat astăzi Hotărârea Parlamentului din august 2019 prin care a numit-o pe Domnica Manole judecător constituțional. Deși Manole a fost numită în funcțiie odată cu Vladimir Țurcan, decizia de astăzi a Parlamentului nu-l vizează și pe fostul deputat socialist.
Lupașcu ar urma să fie numit pentru un mandat de șase ani.
Boris Lupașcu a fost procuror al municipiului Chișinău, la începutul anilor 2000, când procuror general era Valeriu Balaban, socrul lui Maxim Lebedinschi, un apropiat al socialistului Igor Dodon.
Centrul pentru Investigații Jurnalistice a scris, încă în anul 2004, că Boris Lupașcu, procurorul municipiului Chişinău, a fost suspendat din funcție, după ce un control a scos la iveală nereguli, iar subalternii l-au acuzat de „teroare”.
Socialiștii au cerut o nouă pauză în cadrul ședinței în plen a Parlament și au anunțat convocarea Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități.
La această ședință este dezbătut subiectul numirii unui judecător la Curtea Constituțională.
Acest subiect ar urma să fie introdus pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului după revenirea, la ora 14.30, a deputaților de la pauză.
Menționăm că, în ședința de astăzi a Parlamentului, majoritatea parlamentară formată din socialiști, Partidul „ȘOR” și transfugi democrați, a votat mai întâi o declarație privind „caracterul captiv” al Curții Constituționale, acordând vot de neîncredere magistraților Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, cei care au constatat circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului.
CITIȚI și Reacția Curții Constituționale la declarația Parlamentului cu privire la „recunoașterea caracterului captiv” al Înaltei Curți: „Asemenea acte produc doar efecte politice și prejudiciază statul de drept”
Ulterior, aceiași deputați au anulat Hotărârea Parlamentului din august 2019 prin care a numit-o pe Domnica Manole judecător constituțional.
Opoziția a părăsit ședința de astăzi a Legislativului, acuzând un „atac” la adresa instituțiilor statului și a democrației.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md