Slusari cere EXPLICAȚII și DEMNITATE de la actuala guvernare, după ce Kozak a afirmat că problema transnistreană e chestiunea internă a R. Moldova: „A rămas să mai spună că ARMATA rusă și armamentul de acolo sunt necesare pentru menținerea păcii”
Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, solicită explicații de la actuala guvernare, după ce șeful adjunct al administrației lui Vladimir Putin, Dmitri Kozak, a declarat cu nonșalanță, în fața Președinției R. Moldova, că Rusia nu are nicio treabă cu problema transnistreană și că reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului trebuie să identifice soluții.
„Ieri așteptam reacția oficialilor noștri cu privire la declarația aberantă a lui Kozak, potrivit căreia conflictul transnistrean este problema internă a R. Moldova și Federația Rusă nu are nicio treabă cu asta. Într-un fel a fost repetată teza despre războiul civil din 1991-1992. A mai rămas ca oficialul rus să afirme că armata rusă și armamentul de la Cobasna sunt necesare în zona transnistreană pentru menținerea păcii”, a menționat Slusari.
Potrivit sursei citate, odată cu schimbarea guvernării, e nevoie de schimbat și strategia de soluționare a conflictului transnistrean.
„E nevoie de demnitate, onestitate și pragmatism economic. Propun ca Guvernul să analizeze minuțios toată istoria trădărilor și cedărilor unilaterale din partea Chișinăului în ultimii 30 de ani. E vorba de scutirea de la plata taxelor vamale a mărfurilor pentru regiunea transnistreană. Impozitele nu merg în bugetul național. Anual se importă fără plata TVA și a accizelor circa 80 de mii de tone de carburanți. Mai e vorba de datoria de 7 miliarde de dolari pentru gazele naturale. Administrația de la Tiraspol colectează bani de la populație, dar refuză să plătească Gazpromului. Această datorie este un fel de sabie a lui Damocles, care amenință în permanență securitate energetică a R. Moldova. Mai e vorba de procurarea energiei electrice de la Kuciurgan, recunoașterea diplomelor instituțiilor din stânga Nistrului, de așa-zisele numere de înmatriculare neutre.
Citește și: Nicolae Negru // Vizita lui Kozak: exerciții de ipocrizie
Ce am primit noi în schimb în cadrul formatului 5+2 și strategiei pașilor mici spre nicăieri? Au dispărut problemele cu funcționarea liceelor cu predare în limba română din regiunea transnistreană? Nu mai sunt răpiți cetățenii noștri de structurile militar-criminale de la Tiraspol? Fermierii din Molovata Nouă, Cocieri, Doroțcaia au acces liber la terenurile agricole? Țăranii noștri din zona de securitate pot comercializa nestingherit producția agricolă în Transnistria? A fost evacuată măcar o tonă de muniții din depozitele de la Cobasna, care prezintă un pericol imens pentru securitatea regională? Haideți cu toții să răspundem la întrebarea principală: din 1992 noi măcar cu un milimetru ne-am apropiat de rezolvarea conflictului, în conformitate cu interesul național al R. Moldova? Răspunsul este evident”, a precizat fostul vicepreședinte al Parlamentului.
Acesta a mai adăugat că ar fi „de înțeles” trădările din „perioada oligarhică”, dar actuala guvernare e obligată să schimbe paradigma.
„Transformarea Transnistriei într-o zona gri a adus grupărilor criminal-politice din Chișinău și Tiraspol venituri de sute de miliarde, pe fundalul sărăcirii masive a populației de pe ambele maluri ale Nistrului. Dar acum guvernarea nouă este obligată să schimbe cardinal paradigma transnistreană. Chișinău are foarte multe pârghii economice pentru un altfel de dialog cu Tiraspol și Moscova. Fără umilință și fără interese obscure. Cu o abordare mai dură și cu rezultatele palpabile pentru marea majoritate a cetățenilor R. Moldova”, a conchis Alexandr Slusari.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2