SIS şi procurorii PCCOCS au descins acasă la fostul şef al ASP: Răilean e cercetat inclusiv pentru acordarea dublei identităţi lui Plahotniuc
Angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) şi ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) desfășoară în această dimineaţă percheziții în privința unui ex-director de la „Agenția Servicii Publice”. Ar fi vorba de Serghei Răilean, care a deţinut această funcţie între anii 2011 şi 2019.
Potrivit PCCOCS, Răilean este bănuit de comiterea mai multor infracțiuni legate de abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu admise în perioada conducerii Agenției, inclusiv la documentarea mai multor demnitari, în special în privința lui Vladimir Plahotniuc.
Amintim că Vlad Plahotniuc și omul său de încredere, Serghei Iaralov, au figurat într-un dosar penal pornit de Procuratura Anticorupție pe 29 octombrie 2019, după ce Serviciul de Protecție Internă și Anticorupție al MAI, condus pe atunci de liderul Platformei „DA”, Andrei Năstase, a prezentat procurorilor mai multe materiale cu privire la dubla identitate a celor doi lideri ai PD.
În Ordonanța privind începerea urmăririi penale se menționează că angajații ASP au acționat în complicitate și în interesul unui grup criminal, atunci când au perfectat acte liderului PD, Vlad Plahotniuc, și lui Serghei Iaralov.
„În procesul de acumulare a materialelor, s-a stabilit că angajați ai ASP, acționând în complicitate cu alte persoane necunoscute în interesul unui grup criminal organizat, au perfectat și eliberat ilegal cetățeanului Iaralov Serghei Valentin, acte de identitate cu numele Haikin Serghei, iar pe numele lui Plahotniuc Vladimir Gheorghe, ilegal au fost perfectate acte cu numele Novac Vladislav Vladimir”, se menționează în Ordonanța de începere a urmăririi penale.
Buletinul și pașaportul pe numele lui Serghei Haikin au fost eliberate pe 28 decembrie 2018, fără însă ca titularul actelor de identitate să semneze. Actele i-au fost perfectate timp de de o zi, fără ca să fie achitată taxa de urgență. Ulterior, pe 10 iunie 2019, la două zile de la instituirea unei noi coaliții de guvernare la Chișinău și trecerea în opoziție a PD, fostul vicepreședinte al democraților și-a schimbat din nou numele, obținând acte noi cu numele Iaralov. Și de acestă dată în registrele de eliberare a actelor de identitate lipsesc semnaturile titularului. Mai mult, în Ordonanță se meționează că la dosar lipseau cazierul juridic și certificatul de naștere.
Procurorul a dispus începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu, invocând articolul 327 din Codul Penal, privind „folosirea intenționată de către persoana publică a situației de serviciu care a cauzat daune în proporții considerabile intereselor ocrotite de lege ale persoanelor juridice în interesul unui grup criminal organizat”. În perioada în care au fost perfectate acte cu altă identitate pe numele lui Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov, director al ASP era Serghei Răilean, despre care presa a scris că l-a cununat pe fiul mai mare al actualului lider al PD, Pavel Filip.
Ulterior, în luna mai 2021, Procuratura Generală, condusă de Alexandr Stoianoglo, a anunțat că acea cauză penală, inițiată în 2019 de Procuratura Anticorupție pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale angajaților ASP la documentarea dublelor identități ale unor persoane, a fost clasată.
„În cursul urmăririi penale s-a stabilit că pașapoartul cetățeanului R. Moldova, emis pe numele Novak Vladislav a fost confecționat de către ASP în conformitate cu prevederile Legii privind activitatea specială de investigații și actelor normative de uz interdepartamental, care reglementează confecționarea și utilizarea actelor de codificare la efectuarea activității speciale de investigații”.
Prin urmare, Procuratura a adoptat soluția de clasarea a procesului penal din lipsa faptului vreunei infracțiuni. Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază, printre altele faptul că, respectivele acte codificate, fără a fi transmise titularilor, din lipsă de necesitate, au fost nimicite de către subiectul abilitat cu împuterniciri de efectuare a activității speciale de investigații și la solicitarea căruia au fost confecționate. Procuratura Generală mai spunea că urmărirea penală în acest caz s-a desfășurat în condițiile unei proceduri clasificate, motiv pentru care nu poate dezvălui alte detalii din dosar.
Menționăm că, recent, noua conducere a ASP a scos la iveală o schemă de milioane implementată la această instituție încă de atunci când era condusă de Serghei Răilean, care ar fi prejudiciat bugetul de stat cu cel puțin 140 de milioane de euro timp de șapte ani.
„La momentul actual, ASP are un contract cu o companie din Lituania prin care din prețul fiecărui pașaport se achită o plată de royalty de 13,6 euro. Este vorba de o sumă totală de peste 140 de milioane de euro plătită de ASP din 2014 și până acum. Aceste plăți nu se duc actualmente în Lituania, ci merg la o companie din Bulgaria, care are doar doi angajați. Acest lucru se face cu acordul fostei conduceri a ASP. Ultima decizie semnată de fostul director al ASP. În ultima sa zi de muncă, a fost autorizat un transfer de peste un milion de euro către această companie. Actualmente, contractul existent este prelungit automat, fără organizarea unui nou tender. Am suficiente motive să consider că această schemă este una de corupție și de delapidare, făcută în detrimentul cetățenilor și în folosul unui grup restrâns de persoane”, a explicat anterior prim-ministrul Natalia Gavrilița, care a trimis materialele la Procuratură.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2