Serghei Răilean a fost REȚINUT pentru 72 de ore. Procurorii oferă DETALII despre infracțiunile care ar fi fost comise de fostul director al ASP: Acțiunile au fost comise în favoarea organizației CRIMINALE „Plahotniuc”
Fostul director al Agenției Servicii Publice (ASP), Serghei Răilean, a fost reținut pentru 72 de ore, după ce procurorii și angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au efectuat percheziții la domiciliul acestuia în această dimineață. Răilean a fost reținut pentru abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu.
Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), perchezițiile au fost desfășurate la domiciliul bănuitului, situat în Chișinău. În rezultatul acestora, oamenii legii au ridicat purtători de informații, care urmează a fi supuse expertizării informatice.
„Acțiunile procesual-penale efectuate vin să fortifice probatoriul acumulat de autoritatea de investigație cu referire la infracțiunile de care este bănuit figurantul, legate de abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu. Mai exact, în perioada în care a condus Agenția, bănuitul a facilitat emiterea actelor de identitate – buletine de identitate și pașapoarte – pe numele mai multor persoane din anturajul cetățeanului Vladimir Plahotniuc, cu încălcarea vădită a procedurilor stabilite, inclusiv în lipsa solicitanților acestor acte. Acțiunile au fost comise de persoana reținută în favoarea organizației criminale „Plahotniuc”, se arată într-un comunicat de presă al PCCOCS.
Investigațiile continuă, iar procurorii PCCOCS vor decide asupra necesității solicitării aplicării măsurilor preventive în privința bănuitului.
Potrivit profilului schițat de Rise Moldova, Serghei Răilean a studiat la Colegiul Republican de Informatică şi Drept și la Facultatea Relaţii Economice Internaţionale a Academiei de Studii Economice, după care a activat ca specialist în creditare la Micro Enterprise Credit Moldova, companie parte a grupul financiar internaţional ProCredit.
În anii 2001-2004 a fost coordonator principal de proiecte la Citizens Network for Foreign Affairs Inc. (CNFA), un proiect al USAID, după care a trecut Prutul. În România s-a reținut până în 2006, timp în care a lucrat pentru SC Mechel Câmpia Turzii SA (judeţul Cluj), inițial în funcția de controlor financiar, apoi de director general adjunct pentru probleme economice şi financiare. Compania Mechel Câmpia Turzii SA este parte a Grupului Mechel, controlat de miliardarul rus Igor Zyuzin.
În 2006 a devenit director financiar la Tutun-CTC din Chişinău, societate pe acțiuni în care statul a deținut pachetul majoritar până în 2019 și unde, din 2008, l-a avut ca șef pe Pavel Filip. În 2011, după numirea lui Filip în fruntea Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Serghei Railean ajunge director general al Întreprinderii de Stat „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat Registru”, instituție subordonată ministerului condus de Filip.
S-a menținut în fruntea întreprinderii până în 2017 și va conduce, ulterior, și Agenția Servicii Publice, structură creată în urma fuziunii „Registru” cu alte instituții. În iulie 2019, după plecarea democraților de la guvernare, Railean a fost eliberat din funcție, dar în martie 2020 a fost numit în funcţia de ministru al Economiei și Infrastructurii din partea Partidului Democrat, formațiune condusă de fostul său șef de la Tutun-CTC, Pavel Filip.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2