Separatiștii din Transnistria ar fi MINȚIT în legătură cu presupusele ÎMPUȘCĂTURI din preajma depozitelor de ARMAMENT de la Cobasna. PRECIZĂRILE premierului Gavrilița
Autoritățile separatiste de la Tiraspol ar fi mințit în legătură cu presupusele împușcături din preajma depozitelor cu armament de la Cobasna, raionul Râbnița. Premierul Natalia Gavrilița subliniază că au fost localizate unele împușcături, însă nu înseamnă că ele s-au produs pe teritoriul R. Moldova.
„După cum a menționat doamna președintă Maia Sandu, noi vedem anumite acțiuni de escaladare a situației în regiunea transnistreană. Chemăm la calm și pace. Acele explozii nu s-au confirmat. E vorba de anumite împușcături, dar nu e clar unde au fost făcute și dacă au fost efectuate pe teritoriul R. Moldova”, a precizat Natalia Gavrilița astăzi, după ședința Guvernului, cu referire la incidentele care s-ar fi produs la Cobasna.
Prim-ministra a subliniat că situația este stabilă și e de competența experților să se pronunțe despre posibile riscuri cu privire la depozitele de la Cobasna. „Noi, Guvernul, trebuie să acționăm cu responsabilitate și previzibilitate. Nu trebuie să admitem ca R. Moldova să fie implicată în război. Și aici mă refer la întreg teritoriul R. Moldova”.
Totodată, Natalia Gavrilița a lăsat fără comentarii propunerea separatiștilor de a fi semnat un acord de neagresiune reciprocă între Chișinău și Tiraspol: „Avem formate de negocieri și acționăm în baza acestor formate. Discuțiile în cadrul acestor formate, inclusiv în cadrul grupurilor de lucru, au continuat în toată această perioadă. Continuăm să discutăm pentru a asigura bunăstarea pe ambele maluri ale Nistrului”.
Natalia Gavrilița a recunoscut că se atestă un flux sporit al cetățenilor care părăsesc regiunea transnistreană, iar acest lucru e din cauza exploziei de la așa-numitul „minister al securității” de la Tiraspol, dar și din cauza sărbătorilor pascale.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți