10:49:53 22.11.2024
Stiri

Aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol vor doar FACILITĂȚI din partea Chișinăului, inclusiv prelungirea autorizației de mediu pentru uzina de la Râbnița, dar nu sunt dispuse nici măcar să RAȚIONALIZEZE consumul de gaz și energie electrică

Actualitate 28.10.2022 18:17 Vizualizări2889 Autor: Ziarul National
Aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol vor doar FACILITĂȚI din partea Chișinăului, inclusiv prelungirea autorizației de mediu pentru uzina de la Râbnița, dar nu sunt dispuse nici măcar să RAȚIONALIZEZE consumul de gaz și energie electrică


Întrevederea de astăzi a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană în format 1+1, la care au asistat delegați ai participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”, nu s-a soldat cu rezultate palpabile, deși agenda discuțiilor a cuprins mai multe subiecte importante.

Delegația Tiraspolului, în frunte cu aşa-zisul ministru de externe Vitali Ignatiev, a avut doar solicitări la adresa Chișinăului, inclusiv prelungirea autorizației de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbnița. În schimb nu a putut nici măcar să promită raționalizarea consumului de gaz și energie electrică în stânga Nistrului.

Potrivit negociatorului din partea Chișinăului, vicepremierul Oleg Serebrian, subiectul central al discuțiilor a constituit criza energetică și vulnerabilitățile la care sunt expuși locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului în contextul micșorării esențiale a volumelor de resurse energetice furnizate.

Chișinăul a insistat pe luarea unor măsuri prompte de securitate și de eficiență energetică, identificarea modalităților alternative de completare a deficitelor înregistrate și coordonarea măsurilor în comun.

„Chișinăul a transmis pe 24 octombrie oficiului negociatorului-șef de la Tiraspol solicitarea de a convoca cât mai grabnic o reuniune în format 1+1, cu participarea unui grup de experți, dar și a reprezentanților părților implicate în formatul de negocieri 5+2, pentru a discuta despre criza energetică din republică, care afectează, deși într-un fel inegal, ambele maluri ale Nistrului. Pe 26 octombrie, Tiraspolul a acceptat propunerea noastră de a avea această reuniune, dar a insistat pe extinderea agendei cu alte subiecte: importul produselor alimentare și farmaceutice, problema bancară, problema autorizației ecologice a uzinei metalurgice din Râbnița.

Pe subiectul energetic Chișinăul a propus o mai bună coordonare a acțiunilor în vederea raționalizării consumului de gaz și energie electrică. Din păcate, deși discuțiile au fost foarte concrete și au decurs într-o atmosferă calmă, nu am reușit să ajungem la un numitor comun. Divergențele au apărut în privința coordonării acțiunilor privind utilizarea gazului sau energiei electrice, adică să fie un fel de paralelism sau o sincronizare în acțiuni... Acest lucru nu a fost primit cu multă deschidere din partea Tiraspolului. Ne-am înțeles că grupuri de experți în domeniul energetic de pe cele două maluri ale Nistrului vor analiza în zilele care urmează anumite detalii tehnice, dar și de ordin juridic, care ar permite soluționarea, fie și parțială, a acestei probleme”, a declarat în această seară Oleg Serebrian, în cadrul unui briefing de presă susținut la Chișinău.

Vicepremierul Serebrian precizat că, tangențial, a fost atins și subiectul evaluării în comun a riscurilor care pot apărea în cazul sistării din varii motive a importului de gaze din Federația Rusă.

„În acest moment, trebuie să luăm în seamă toate scenariile posibile, inclusiv cele mai proaste. Astfel, am convenit cu negociatorul-șef de la Tiraspol că, în viitorul apropiat, va avea o nouă rundă de negocieri, la care se va aborda mai detaliat acest subiect. În general, întâlnirea de astăzi, deși fără rezultate palpabile pe subiectul energetic, lasă încă loc de speranțe că anumite lucruri pot fi făcute, pentru a ușura povara crizei energetice pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a spus Serebrian.

Reprezentantul politic de la Chișinău a abordat la fel dificultățile întâmpinate în prezent de către Liceul Teoretic „Evrica” din orașul Râbnița care pe parcursul ultimelor două luni se află în imposibilitatea achitării facturilor pentru utilități (apă, canalizare, consum de resurse energetice etc.), fiind date asigurări în acest sens din partea Tiraspolului că problema va fi depășită.

În privința altor subiecte discutate, Tiraspolul a venit cu mai multe solicitări, inclusiv oferirea unor facilități la importul de medicamente și produse de primă necesitate.

„Am avut opinii diferite privind modalitatea de import al medicamentelor în regiunea transnistreană. Tiraspolul insistă asupra unui tratament preferențial, diferențiat, cel puțin pentru perioada stării de urgență. Pe importul de produse de primă necesitate am demonstrat delegației de la Tiraspol că nu există niciun temei pentru a învinui Chișinăul de rea intenție, de presiuni economice sau de acțiuni ce ar putea duce la creșterea tensiunilor. Volumul importului, comparat cu anul trecut, nu a suferit schimbări. Pe anumite produse, cum ar fi cele farmaceutice, se atestă o scădere. Dar în cazul produselor alimentare se remarca o creștere.

Ce ține de autorizația de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbnița, am subliniat faptul că, deocamdată, suntem în proces de analiză a datelor. Tema mediului, mai ales în preajma unei asemenea întreprinderi mari, ridică multiple semne de întrebare și de alarmă în rândul cetățenilor. Până în prezent au fost efectuate trei vizite ale inspectorilor de la Agenția de Mediu, dar e nevoie să fie făcute investigații suplimentare.

Pe subiectul bancar, după cum știți, în luna iunie Chișinăul a oferit agenților economici din regiunea transnistreană posibilitatea de a utiliza pe durata stării de urgență un mecanism bancar special ce ar permite convertirea leilor moldovenești achitați pentru plata energiei electrice, cu scopul de a achiziționa produse de primă necesitate. Dar acest mecanism așa și nu a fost pus în aplicare. Delegația de la Tiraspol a invocat unele aspecte de ordin tehnic, care l-ar face inaplicabil. Am convenit să continuăm discuțiile pe acest subiect”, a adăugat vicepremierul Serebrian.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md