02:00:33 23.11.2024
Stiri

Semnal de ALARMĂ dat de șefa PA. Inculpatul Andronachi ar putea FUGI din R. Moldova, după ce a fost eliberat din arest de judecătorul Gheorghe Balan: „Noi am cerut ca ședințele să fie deschise, dar același judecător a respins cererea”

Actualitate 14.08.2023 14:43 Vizualizări2471 Autor: Ziarul National


Semnal de ALARMĂ dat de șefa PA. Inculpatul Andronachi ar putea FUGI din R. Moldova, după ce a fost eliberat din arest de judecătorul Gheorghe Balan: „Noi am cerut ca ședințele să fie deschise, dar același judecător a respins cererea”

Inculpatul Vladimir Andronachi, ajuns pe banca acuzaților într-un episod din frauda bancară produsă în 2014, ar putea fugi din R. Moldova, după ce magistratul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Gheorghe Balan, a dispus pe 11 august curent eliberarea acestuia din arest la domiciliu, a atenționat astăzi șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul unui briefing de presă online.

Potrivit Veronicăi Dragalin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a respins pe 11 august demersul acuzatorului de stat de prelungire a măsurii preventive „arestarea la domiciliu” în privința inculpatului Andronachi.

„Astfel, a fost admisă cererea avocaților privind înlocuirea măsurii preventive din arestarea la domiciliu în garanția personală. Vladimir Andronachi a stat în arest preventiv din noiembrie 2022 și până în aprilie 2023. Poziția PA a fost și rămâne și acum în privința inculpatului Andronachi: arest preventiv în închisoare, la Penitenciarul 13. Noi, în calitate de procurori, considerăm că există un risc foarte mare că persoana respectivă se va eschiva și nu se va prezenta la ședințele de judecată. De ce, pentru că acest inculpat s-a eschivat de la urmărirea penală în vara anului 2021, când au fost efectuate percheziții.

Citește și: Cine sunt cei care au depus garanții de 22 de mii de lei pentru eliberarea din arest a lui Andronachi: Procurorii nu mai pot contesta încheierea judecătorească și nici nu au dreptul să monitorizeze deplasările acestuia

După aceea, Vladimir Andronachi a plecat din R. Moldova. Faptul că deja s-a eschivat de la urmărirea penală denotă că există un risc enorm să fie lăsat liber. În al doilea rând, este vorba de un caz de rezonanță, iar pentru infracțiunea comisă acesta riscă o pedeapsă de la 10 la 15 ani de închisoare. De asta, la fiecare etapă, noi am cerut să fie menținut arestul preventiv. În aprilie, judecătorul a dispus ca Andronachi să fie plasat în arest la domiciliu. Să aibă o brățară GPS, ca noi să știm unde se află în orice moment. În august, când a expirat termenul pentru măsura preventivă aplicată din aprilie, avocații au argumentat că nu-și are rost arestul la domiciliu și au propus ca cineva să depună garanții pentru Andronachi”, a precizat Veronica Dragalin.

Citește și: Vladimir Andronachi, învinuit în dosarul „frauda bancară”, lăsat la LIBERTATE de către judecători

Totodată, Dragalin crede că garanția de 22 000 de lei, depusă pe contul instanței de judecată de patru persoane, este derizorie.

„Legea prevede că unele persoane pot depune o anumită sumă de bani și își asumă că persoana pentru care garantează se va prezenta la orice ședință de judecată. În acest caz, garanția este de 22 000 de lei din partea a patru oameni. Judecătorul a decis să accepte acest lucru. Din punctul nostru de vedere, nu e o decizie corectă. Suma de 22 000 de lei nu e o garanție ca această persoană să nu fugă din R. Moldova. Dar asta e decizia judecătorului și noi o respectăm, pentru că așa e legea. Societatea trebuie să înțeleagă de ce se întâmplă acest lucru. Noi nu suntem de acord cu aceste decizii, dar legea nu ne permite să contestăm decizia judecătorului. Acest lucru e prevăzut de Codul de procedură penală. Noi ne-am expus vizavi de această problemă în luna mai 2023, când același judecător a dispus examinarea acestei cauze penale în ședință închisă. Noi am solicitat ca ședințele să fie deschise”, a explicat Dragalin.

Sursa citată a amintit că, prin intermediul procurorului general interimar Ion Munteanu, a fost sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

CITIȚI și Cine sunt cei care au depus garanții de 22 de mii de lei pentru eliberarea din arest a lui Andronachi: Procurorii nu mai pot contesta încheierea judecătorească și nici nu au dreptul să monitorizeze deplasările acestuia

„Noi am argumentat că judecătorul încalcă mai multe prevederi legale, însă Inspecția judecătorilor a respins sesizarea procurorului general. Noi acum nici nu am putut contesta decizia la Curtea de Apel Chișinău, deși considerăm că avem suficiente probe ca acest caz să se soldeze cu o condamnare. Dacă Parlamentul ar schimba legea, în speță Codul de procedură penală, astfel încât procurorul să poată contesta anumite decizii pe care le consideră incorecte, uneori abuzive, atunci noi am putea preveni așa fel de cazuri. Oamenii nu înțeleg cum un așa inculpat, acuzat de o infracțiune serioasă, care anterior a fugit din R. Moldova, poate fi lăsat liber. Înțelegem frustrarea, dar realitatea ne oferă o oportunitate. Vedem lacunele pe care noi trebuie să le corectăm. Trebuie să găsim soluții pentru dosarele care vin din spate.

Din martie curent, atunci când am transmis dosarul în judecată, au fost multe decizii pe care noi am fi vrut să le contestăm, dar nu am putut din cauza prevederilor legale actuale. Noi de două ori am cerut ca ședințele să fie deschise, dar judecătorul nu a satisfăcut cererea. Noi am mai cerut ca acest dosar să fie conexat la alt dosar, care deja se află în instanță. În acest dosar sunt vizate patru persoane, dintre care trei au fost trimise în judecată cu multe luni în urmă. Andronachi este a patra persoană și a fost reținută mai târziu… Toate persoanele trebuie judecate în aceeași procedură. Acest judecător a respins demersul, iar legea nu ne permite să contestăm decizia. Trebuie să intervenim la Codul de procedură penală și să corectăm lucrurile”, a adăugat Veronica Dragalin.

Șefa Procuraturii Anticorupție mai speră că va fi formată cât mai repede Curtea Anticorupție, iar cazurile de rezonanță să fie judecate în altă procedură. „Aceste cazuri trebuie judecate mai repede. Ședințele să fie stabilite una după alta. Doar așa vom avea rezultate. Noi am explicat toate probele, ne-am făcut treaba. Am acumulat probe puternice, care nu vor influența lucrurile, în pofida faptului că inculpații vor încerca să influențeze martorii”, a conchis Dragalin.

Menționăm că cele patru persoane care au garantat pentru libertatea lui Andronachi sunt primarul satului Găvănoasa din raionul Cahul, Vadim Ivanov, primarul satului Zârnești, raionul Cahul, Nicolae Beju, fosta directoare a liceului „Mihai Eminescu” din orașul Cahul, Ala Gaidar, precum și starețul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Căpriana, raionul Strășeni, Arhimandritul Filaret.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md