Scandalul privind numirea lui Iulian Muntean la CSM ia proporții. Procuratura Anticorupție, REPLICĂ tăioasă pentru Comisia „pre-vetting”. „PA nu a fost interpelată pentru a oferi informații despre candidat”
Procuratura Anticorupție (PA) susține că nu a fost interpelată de către Comisia de „pre-vetting” pentru a oferi informații referitoare la candidatul Iulian Muntean, așa cum a procedat în cazul altor candidați. PA a făcut aceste clarificări, după ce în această dimineață Comisia „pre-vetting”, care i-a dat undă verde lui Iulian Muntean pentru a ocupa funcția de membru al CSM, a declarat că nu a fost informată despre faptul că acest candidat ar figura într-un dosar de corupție.
„Procuratura Anticorupție este responsabilă, primordial, de conducerea, exercitarea urmăririi penale și reprezentarea acuzării în instanța de judecată, neavând atribuții de supraveghere și monitorizare a activității Comisiei de „pre-vetting”. Conform prevederilor legale, PA nu are obligația, dar nici dreptul de a acumula informații și a sesiza, din oficiu, Comisia „pre-vetting” referitor la candidații supuși evaluării. În fapt, furnizarea din oficiu de către PA a unei astfel de informații, fără o bază legală, vine în contradicție cu principiul prezumpției de nevinovăție”, se arată în răspunsul instituției conduse de Veronica Dragalin.
Totodată, PA menționează că reprezentanții Comisiei „pre-vetting” au toate pârghiile pentru a solicita informațiile necesare pentru realizarea evaluării.
„Până în prezent, PA a primit de la Comisia „pre-vetting” multiple solicitări în privința mai multor candidați la funcțiile de membru în Consiliul Superior al Procurorilor și Consiliul Superior al Magistraților. Pentru a asigura furnizarea unui răspuns deplin, angajații PA verificau atât bazele de date, cât și solicitau această informație de la fiecare procuror separat. La toate solicitările Comisiei „pre-vetting”, PA a expediat informația disponibilă. Dar PA nu a fost interpelată de către Comisia „pre-vetting”, pentru a oferi informații referitoare la candidatul Iulian Muntean, așa cum a procedat în cazul altor candidați”, punctează PA.
Citește și: Membrul CSM, Iulian Muntean, primele precizări despre dosarul de corupție în care a avut statut de inculpat. ,,Așa-numitul dosar a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc"
De menționat că reprezentanții Comisiei „pre-vetting” au acuzat astăzi PA că nu i-a informat în privința trecutului lui Iulian Muntean, vizat într-un dosar penal de corupție.
„Faptul că Iulian Muntean figura pe lista candidaților pentru CSM era cunoscut public. Astfel, nimic nu împiedica Procuratura Anticorupție sau alte instituții publice și persoane fizice să informeze Comisia în timpul procesului de evaluare, cu privire la procedurile în curs în care ar fi fost implicat candidatul. Până la data de 21 septembrie 2023, Procuratura Anticorupție nu a furnizat nicio informație în acest sens”, a acuzat Comisia „pre-vetting”.
CITIȚI și FOTO // Între 1 000 și 11 mii de lei un examen sau o teză de licență la ASEM: Zeci de profesori ai instituției, parte a unei SCHEME de corupție, cercetați de procurori. Șase lectori, REȚINUȚI
Amintim că Iulian Muntean, candidat la funcția de membru în CSM, care a promovat evaluarea extraordinară pe 14 august 2023 și a fost numit de Parlament în Consiliul Superior al Magistraturii pe 7 septembrie 2023, ar fi învinuit într-un dosar de corupție ce datează din anul 2018. Acesta se numără printre cei șase lectori ai Academiei de Studii Economice din R. Moldova, care ar fi estorcat mită de la studenți, în schimbul notelor.
Iulian Muntean s-a arătat, la rândul său, surprins de faptul că dosarul penal în care a avut în 2018 calitatea de învinuit nu a fost închis. Muntean susține că dosarul de corupție ar fi fost „fabricat la comanda regimului Plahotniuc” înainte de alegerile parlamentare din 2019, pentru că nu ar fi vrut să adere la Partidul Democrat.
„Acest așa-numit dosar a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc. În perioada statului captiv, totul era posibil: să-ți facă percheziții, să te intimideze, dacă nu ești de acord cu așa-numitele reguli ale regimului sau, de exemplu, dacă refuzi să te implici în campania electorală de partea PD”, a explicat Muntean.
Avertismentul Uniunii Europene: Zborurile civile deasupra Rusiei se confruntă cu riscuri ridicate
Necesarul de energie electrică, asigurat integral și pentru ziua de 11 ianuarie, pe malul drept al Nistrului: De unde a venit lumina în ultima zi
DOC // Președinta Maia Sandu, salariu de 20,4 mii de lei: Are un apartament și trăiește doar din veniturile obținute de la Președinție