Procurorul suspendat Ruslan Popov, despre DEZVĂLUIRILE ce urmau a fi făcute de Stoianoglo înainte de reținere: Fratele președintelui interimar al CSM, participant la ședința CSP, ar fi anchetat în frauda bancară. Ar fi vizat și ministrul Justiției
Adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, a dezvăluit astăzi, într-o conferință de presă, ce și-ar fi propus să declare marți-seară Alexandr Stoianoglo, înainte să fie ridicat de mascații de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS).
Popov susține că ieri, când Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis să permită anchetarea lui Stoianoglo, ar fi fost încălcate toate prevederile legale. Doi dintre membri CSP, care au decis cercetarea lui Stoianoglo, ar avea interese persoanele, deoarece rudele lor ar fi implicate în furtul miliardului, a acuzat procurorul suspendat de drept de la șefia Procuraturii Generale.
„CSP, atunci când a examinat cerințele deputatului Carp, trebuia să respecte normele legale caracteristice unei proceduri administrative complexe. CSP era obligat să examineze sesizarea, să se pronunțe dacă corespunde cerințelor legii, să analizeze materialele pe care le-ar fi prezentat Carp, dar de fapt nu a prezentat nicio probă, niciun document, niciun înscris. Cel mai important, în cadrul procedurii trebuia să i se ofere procurorului general dreptul de a veni cu punctul său de vedere. Procurorul general a venit cu o adresare la CSP, prin care a rugat să fie invitat la CSP, să-i fie prezentată sesizarea lui Lilian Carp, să cunoască toate pretențiile înaintate. Văzând comportamentul membrilor CSP, procurorul general s-a prezentat și a încercat să întrerupă această ilegalitate. El a venit cu cererea de recuzare a cinci membri CSP. Cu o grosolănie nemaipomenită, procurorului general i-a fost refuzat acest drept. În special e vorba de ministrul Sergiu Litvinenco, care nu a lecturat Codul Administrativ. Respectiv, procurorul general a fost înlăturat din sală, fără să poată să-și spună punctul de vedere”, a declarat Popov, în cadrul unei conferințe de presă.
Ulterior, Stoianoglo a înregistrat cererile de recuzare la secretariatul CSP, iar acestea au fost pe masa membrilor Consiliului.
CITIȚI și Ministrul Justiției, după reținerea lui Stoianoglo: „Procuratura nu trebuie să asculte politicul. Dar nici să fie avocatul clanurilor oligarhice”
„CSP-ul era obligat să dea citire punctului de vedere formulat și să se pronunțe privitor la cererile de recuzare. Printre persoanele recuzate se număra Litvinenco. Normele Codului Administrativ interzic participarea unei persoane care nu acționează cu bună credință și nu e imparțială. Procurorul general a adus exemple de critici la adresa sa din partea lui Litvinenco. De asemenea, Sergiu Litvinenco este în relații de afinitate cu Maria Iovu care a lucrat la Victoriabank. A fost figurantă în frauda bancară. Ea a fost scoasă de sub urmărire penală, dar ancheta nu a fost finalizată. Asta indică interesul personal al lui Litvinenco în privința suspendării lui Stoianoglo”, a acuzat Popov.
Procurorul general suspendat a cerut și recuzarea lui Dorel Musteață.
„E vorba de pretinsul președinte al CSM, Dorel Musteață. La cererea președintelui CSP, acesta nu a prezentat împuternicirile pe care le are. El face trimitere la o hotărâre anterioară, care și-a pierdut efectul. El și-a arogat statutul de președinte al CSM și nu putea participa la ședință. Totodată, fratele domnului Musteață e figurant în dosarul privind frauda bancară și este pus sub învinuire. Ancheta este în curs de desfășurare și acesta are calitate procesuală. Procurorul general a mai anexat patru seturi de documente și înscrisuri, care confirmă faptul că ceea ce a scris Lilian Carp în adresare sunt interpretări personale, care le-a cunoscut din sursele media și la care sunt probe concrete că ele reprezintă niște aberații”, a mai spus Popov.
Stoianoglo a solicitat Curții de Apel Chișinău anularea deciziei CSP: „El a pus pe masa judecătorilor dovezi privind încălcarea normelor legale în ceea ce-l privește. Activitățile care au avut loc ulterior, inclusiv reținerea sa, dar și activitățile de acum din cadrul CSP trebuiau stopate. Toate actele de procedură penală și toate actele administrative, inclusiv numirea unui procuror general interimar, pot fi declarate nule. E un atac fără precedent asupra procuraturii, iar consecințele sunt dezastroase”.
Popov l-a criticat și pe procurorul Victor Furtună, care a pornit urmărirea penală pe numele lui Alexandr Stoianoglo.
„Procurorul Furtună urma să fie recuzat. Vă aduceți aminte că Alexandr Stoianoglo a dispus efectuarea unor controale la Procuratura Anticorupție și PCCOCS. Aceste controale s-au soldat cu multiple acțiuni disciplinare în privința unor procurori. Printre aceștia se numără și Victor Furtună. Deci, Furtună este este în conflict de interese și trebuia din start să refuze desemnarea. Totodată, Furtună este cumnatul ex-procurorului Dorin Compan. În privința acestuia au fost pornite mai multe proceduri disciplinare. Respectiv având la bază aceste motive, Victor Furtună trebuia să se abțină să fie procuror în acest caz”, a conchis Ruslan Popov.
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”
Adrian Dupu, vot la Chișinău pentru prezidențialele din România: „Am votat cu gândul la R. Moldova, pentru că îmi doresc un președinte care să iubească și R. Moldova la fel de mult cum iubește România, care a demonstrat că îi pasă de R. Moldova”