PERICOL // Rușii, despre care Dodon afirmă că ar fi cei mai APRIGI „susținători ai suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova”, vor ca Transnistria să devină parte a RUSIEI. „Este o perspectivă pentru viitorul APROPIAT”
Intenția Transnistriei de a deveni parte a Federației Ruse trebuie să se materializeze în viitorul apropiat, a menționat membrul Comisiei pentru afaceri internaționale din Duma de Stat a Rusiei, Dmitri Belik. Declarația a fost făcută după ce așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatev, a reiterat pentru presa de la Moscova că „vectorul politicii externe a Transnistriei rămâne neschimbat: obținerea independenței și aderarea la Federația Rusă, conform referendumul din 2006”.
„Transnistria este acea enclavă a Moldovei care nu vrea să fie alături de România și, în același timp, a găzduit cu bucurie contingentul rus de menținere a păcii. Așadar, propunerea Transnistriei de a se alătura Rusiei nu trebuie tratată ca un trend la modă acum. Deci, această propunere trebuie privită ca o perspectivă pentru viitorul apropiat. Acolo locuiesc vorbitori de limbă rusă, care ne sunt aproape… Trebuie să luăm în considerare acest lucru. Astfel, trebuie să luăm în serios această propunere”, a subliniat oficialul rus pentru Ria Novosti.
De asemenea, Belik afirmă că R. Moldova ar fi o potențială candidă pentru aderarea la NATO, iar acest lucru reprezintă un factor serios pentru ca Transnistria să facă parte din componența Federației Ruse. Potrivit acestuia, chiar dacă Chișinăul nu se va alătura Alianței Nord-Atlantice, va fi „un partener favorit”, așa cum se întâmplă cu Ucraina. „Și cum se va comporta ulterior Chișinăul nu se știe”, a spus el.
De menționat că fostul președinte Igor Dodon, considerat portavocea Kremlinului în R. Moldova, a declarat recent, într-un interviu pentru Rossia 24, că Rusia tot timpul a recunoscut și va recunoaște independența, suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova. În așa fel, socialistul a adus învinuiri Maiei Sandu, care pledează pentru ca R. Moldova să aibă o armată cât mai robustă.
„Maia Sandu a declarat recent că, dacă Rusia va ataca R. Moldova, atunci e necesar să avem cu ce ne apăra. Nu vreau să spun cuvinte urâte, dar sunt niște declarații fără nicio viziune, care nu i le poți atribui unui om de stat. În primul rând, Rusia a recunoscut tot timpul independența, suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova. Chiar și ținând cont de problema transnistreană. Și niciodată nu a fost o altă părere în privința acestei chestiuni”, a spus Dodon acum câteva zile.
Tensiuni între Rusia și R. Moldova
În ultimele zile, tensiunile au crescut în regiunea separatistă transnistreană din R. Moldova, în contextul în care joi s-au împlinit 30 de ani de la semnarea acordului de pace care a contribuit la crearea actualului statu-quo, în care Transnistria este propriul stat nerecunoscut de facto, cu o garnizoană rusă staționată acolo, notează The Guardian.
La începutul acestei săptămâni a existat o dispută între Chișinău și Moscova, după ce moldovenii au oprit oficiali militari ruși la graniță. În cazul în care Transnistria ar adera la Rusia, aceasta ar plasa o exclavă rusă la granița de vest a Ucrainei, alături de regiunea Odesa, scrie publicația britanică The Guardian.
La începutul conflictului actual, Transnistria a susținut că se trage asupra sa din teritoriul ucrainean, iar exploziile au avariat emițătoare radio din interiorul Transnistriei.
De ce Transnistria este atât de importantă pentru Rusia
Transnistria este o formațiune artificială care este complet dependentă politic de Rusia. Kremlinul acționează asupra Moldovei, folosindu-și puterea economică și exploatând și situația volatilă din Transnistria pentru ca să preseze guvernul moldovean să nu adere vreodată la UE sau la NATO. Când este vorba despre Transnistria, Rusia este imprevizibilă și că Moldova are motive serioase de îngrijorare când este vorba de provocările lansate de Kremlin.
Moldova este o regiune pe care Rusia o consideră un posibil stat-tampon și Moldova reprezintă o preocupare constantă a Kremlinului, explică Tim Marshall în cartea „Prizonierii Geografiei”. „În practică, rușii controlează deja o parte din Moldova - regiunea numită Transnistria - teritoriu moldovean la est de râul Nistru - care desparte Moldova, de Ucraina. În viclenia lui, Stalin a strămutat un mare număr de ruși acolo, la fel cum a făcut și în Crimeea, după deportarea majorității populației tătare.
În Transnistria modernă, cel puțin 50% dintre locuitori sunt etnici ruși sau ucraineni, toți proruși. Când Moldova a devenit independentă, în 1991, populația rusofonă s-a răsculat și, după un scurt război, a declarat Republica Separatistă Transnistria. Un ajutor consistent l-a reprezentat armata rusă staționată acolo, Rusia având și în prezent 2 000 de militari în Transnistria”.
Moscova presează Chișinăul și prin intermediul regiunii Transnistria
În cartea publicată acum câțiva ani, Tim Marshall scria că un atac al Rusiei asupra Moldovei ar însemna traversarea Ucrainei, peste râul Nipru, apoi peste o altă graniță suverană. El scria că un astfel de lucru este realizabil, dar cu pierderi mari de vieți omenești și cu folosirea Odesei ca punct intermediar. Analistul scria și că un astfel de atac ar aduce sancțiuni nemaivăzute asupra Moscovei. Iată că Rusia a atacat Ucraina acum două luni și Odesa este și ea în vizorul lui Putin, dar trebuie spus că pare foarte puțin probabil un atac asupra Moldovei.
Kremlinul acționează însă asupra Moldovei, folosindu-și puterea economică și exploatând și situația volatilă din Transnistria pentru ca să preseze guvernul moldovean să nu adere la UE sau la NATO. „Moldova depinde energetic de Rusia, recoltele ei merg în est, iar importurile rusești de vin moldovenesc cresc sau descresc în funcție de starea relației dintre cele două țări”, scrie Tim Marshall.
Aici nu trebuie uitat că Putin a invocat adesea conceptul de „etnici ruși” pentru o serie de acțiuni pe teritoriul altor state, chipurile pentru a ajuta etnicii ruși „captivi” acolo. Într-un discurs faimos, după anexarea Crimeeii, în 2014, Putin a spus, referindu-se la regiuni din sudul și estul Ucrainei: „Rusia a pierdut aceste teritorii din varii motive, dar oamenii au rămas”. Etnicii ruși sunt în număr de peste 200 000 și în Transnistria, iar Kremlinul nu uită de ei...
Trebuie spus și că Moldova nu are forța militară necesară, nu doar pentru a face față unui atac al Rusiei, ci nici a unei diversiuni limitate. Moldova nu are cum să rezolve chestiunea transnistreană singură și nu are cum să încorporeze teritoriul în statul moldovean și să-i determine pe ruși să retragă armata.
Istoria a arătat că Rusia vrea să controleze zonele plate din vestul granițelor sale europene, cum ar fi câmpia nord-europeană, dar și câmpia din zona Moldovei. Rusia vrea și acces la Dunăre, de-a lungul ultimilor 170 de ani pierzând și recâștigând acest acces pe care nu-l mai are de la destrămarea URSS.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”