România aderă la Schengen și cu granițele terestre. Când vor fi ridicate controalele la frontieră
România și Bulgaria vor adera la Schengen cu granițele terestre începând cu 1 ianuarie 2025. Decizia luată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne a fost anunțată de președinția maghiară a Uniunii Europene.
„ACORD! Miniștrii de interne tocmai au adoptat o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025. O mare victorie pentru Bulgaria, România și întreaga Europă!”, a anunțat președinția maghiară a UE.
Președinta Parlamentului European a salutat aderarea României și Bulgariei la Schengen.
„Este gata. E hotărât. Este meritat. România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări cetățenilor ambelor țări care au muncit din greu și îndelung pentru acest lucru. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită”, a spus Roberta Metsola.
Președintele Klaus Iohannis a felicita românii în ziua în care România aderă total la spațiul Schengen, după ani de piedici puse de Olanda și Austria.
„România este în Schengen cu drepturi depline. În această dimineață la Bruxelles a fost luată decizia aderarea țării și cu frontierele în Schengen. E o decizie așteptată de mult timp. Vreau să evidențiez munca MAE și MAI. Ne putem bucura în sfârșit de un drept binemeritat și dobândit în mod legitim de România. Reprezintă un pas firesc și necesar. Avantajele apartenenței noastre la spațiul comun de liberă circulație sunt multiple, au un impact asupra imaginii țării, economiei. Eliminarea controalelor la frontierele interne înseamnă circulație mai rapidă și mai simplă pentru cei care călătoresc. Timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus iar costurile logistice pentru companii vor scădea, ceea ce va crește rapid competitivitatea produselor și a serviciilor românești pe piața europeană”, a precizat Iohannis.
Potrivit președintelui Iohannis, aderarea torală la Schengen va crește considerabil și atractivitatea României pentru investitorii străini.
„Apartenența deplină la spațiul Schengen consolidează poziția strategică a României ca poartă între estul și vestul Europei. Aderarea la Spațiul Schengen a reprezentat un obiectiv strategic important pentru țara noastră. De-a lungul timpului, au existat o serie de obstacole, în ciuda faptului că România este demult timp pregătită tehnic pentru a respecta exigențele Schengen, pentru a se înlătura toate aceste dificultăți și pentru a convinge partenerii europeni că avem tot dreptul să facem parte din Schengen, m-am implicat personal, astfel încât să obținem un rezultat pozitiv. Am purtat nenumărate discuții cu omologii mei, am participat la reuniuni și la consultări de natură să convingă fiecare țară în parte să-și exprime susținerea pentru noi”, a punctat sursa citată.
„Cumpărați la puciok” // O fostă deputată riscă până la 15 ani de pușcărie pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații: Două rude de-ale sale, învinuite de complicitate, iar o casă de 2,7 milioane de lei a fost pusă sub sechestru
Noul PREȘEDINTE al Consiliului European, António Costa, „sprijină din toată inima drumul european al R. Moldova”. „Am convenit să începem cât mai repede implementa programului de creștere economică susținut de UE”
VIDEO // Marcel Ciolacu, după ce România a primit undă verde pentru aderarea la spațiul Schengen: „E o victorie a dreptății și demnității naționale, dar și un semnal clar că nu vom accepta să fim cetățeni de mâna a doua în Europa”