România a MAJORAT volumele de energie electrică livrate în R. Moldova
SA „Energocom” a majorat volumele de energie electrică procurată direct de la producătorii din România.
Astfel, de vineri, 25 noiembrie, Complexul Energetic Oltenia va furniza R. Moldova 20 MWh bandă (24 de ore din 24) la preț de 900 RON/MWh, iar de la 1 decembrie SA „Energocom” va procura de la OMV Petrom SA 80 MWh bandă, cu 30 MWh mai mult decât în prezent. Prețul energiei conform acestui contract este de 450 RON/MWh. De asemenea, de la 1 decembrie, CET Craiova va livra 5 MWh la preț de 1 000 RON/MWh.
În total, în baza contractelor bilaterale, R. Moldova procură zilnic din România circa 2 000 MWh, iar în zilele de odihnă – 2 500 MWh. De la 1 decembrie, aceste volume vor crește la 2 700 MWh în zile de lucru și 3 200 MWh în weekend.
Necesarul R. Moldova reprezintă acum în jur de 13 000 de MWh pe zi, dintre care energia electrică produsă de sursele interne (CET-urile locale și sursele regenerabile) constituie circa 2 500 MWh, circa 20% din consum.
Aproximativ două treimi din necesarul de curent electric este procurat zilnic de pe bursa din România, gestionată de compania de stat OPCOM.
SA „Energocom” poartă acum negocieri pentru a încheia contracte directe și cu alte companii energetice din alte state, precum Bulgaria, Ungaria, Slovacia.
„În România există anumite limite legate de o ordonanță de urgență din cauza cărora nu pot fi încheiate contracte pe termen lung, cu alte prețuri decât cele de pe bursă, dar noi căutăm soluții și suntem permanent în discuții cu colegii români. Totodată, zilele trecute au fost depuse actele pentru obținerea licenței în Bulgaria, lucru care ne va permite să ne înregistrăm la bursa locală și să încheiem contracte avantajoase”, a explicat directorul interimar al SA „Energocom”, Victor Bînzari.
IGIENĂ // Blocurile sanitare din peste 160 de școli din R. Moldova, renovate până în 2026
Condamnatul Ilan Șor, UNEALTA Moscovei în evitarea sancțiunilor economice impuse de SUA. Acesta a fost plasat în conducerea unei BĂNCI
Gazul rusesc ar putea ajunge în Transnistria de la 1 februarie prin intermediul unei firme cipriote: Cantitatea oferită nu va permite producerea de energie electrică pentru malul drept al Nistrului