STARE de URGENȚĂ // Restricții noi, dar rămâne aproape totul pe vechi – PIEȚELE, magazinele, centrele comerciale vor fi DESCHISE. Nici transportul PUBLIC din Chișinău și Bălți NU va fi restricționat. Se interzice circulația între orele 23.00 – 5.00
Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), întrunită astăzi în ședință, a adoptat restricții noi pentru următoarele 60 de zile, în perioada stării de urgență decretată pe tot teritoriul R. Moldova.
În pofida restricțiilor anunțate de premierul interimar Aureliu Ciocoi, totul pare să rămână cum a fost – piețele, magazinele, centrele comerciale vor fi deschise în continuare. De asemenea, nu au fost stabilite niciun fel de restricții pentru transportul public din Chișinău și Bălți, unde se atestă aglomerații în orele de vârf.
Premierul interimar Aurel Ciocoi a menționat că, în cadrul ședinței, membrii CSE au examinat propunerile venite de la diferite instituții.
„Au fost examinate acțiunile de ordin restrictiv. De asemenea, am încercat să identificăm resursele financiare necesare pentru a ajuta populația afectată, dar și mediul de afaceri. Noi ne dorim ca acțiunile adoptate să ducă la micșorarea numărului de infectări”, a spus Ciocoi.
Oficialul a ținut să sublinieze că vor fi pedepsiți dur agenții economici care vor încălca regulile epidemiologice.
„Dacă un agent economic încalcă măsurile de sănătate publică sau hotărârile CSE și aceasta influențează răspândirea virusului, atunci se va suspenda activitatea acestuia pentru perioada stării de urgență”, a avertizat premierul interimar.
Aureliu Ciocoi a citit cele mai importante puncte din Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale:
-Regim special de circulație în Chișinău și Bălți: Se interzice circulația în intervalul de la 23.00 până la 05.00, începând cu 3 aprilie 2021.
-Elevii rămân la lecții online, cu excepții în instituțiile unde nu există asigurat echipamentul necesar.
- Grădinițele rămân deschise.
-Se sistează activitatea bibliotecilor, muzeelor, instituțiilor teatral-concertistice, cinematografelor și caselor de cultură.
-Se interzice organizarea competițiilor, evenimentelor, întrunirilor sportive, precum și a proceselor de instruire, antrenament, recreere și agrement cu prezență fizică a persoanelor, organizate în instituțiile publice și private cu profil sport, cu excepția antrenamentelor.
- Se interzice circulația și aflarea persoanelor în spații publice: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement.
-Persoanele care se află în afara domiciliului/reședinței sau altui loc de trai, sunt obligate să dețină asupra lor un act de identitate sau un alt înscris care confirmă identitatea persoanei.
- Se instituie regim special de muncă pe întreg teritoriul R. Moldova, astfel ca entitățile publice și private să atragă cu prezență fizică la serviciu un număr de până la 30% din personal, pentru ceilalți angajați se va dispune organizarea muncii la distanță.
- Se interzice întreprinderilor prestatoare de servicii publice să sisteze furnizarea serviciilor și/sau să aplice penalități pe cazul neachitării în termen de către consumatorii casnici a facturilor pentru energia electrică, energia termică, gazele naturale sau apa potabilă consumată, cu excepția situațiilor în care deconectarea are drept scop evitarea punerii în pericol a vieții și sănătății oamenilor sau prejudicierea proprietății.
- Se instituie moratoriu, până la data de 30 mai 2021, asupra controalelor de stat planificate, efectuate la fața locului, de către organele abilitate cu funcții de control.
- Agenția Servicii Publice va lucra în baza programărilor, astfel ca să nu se creeze aglomerații.
- Conducătorii instituțiilor medicale publice republicane, municipale și raionale, precum și administratorii prestatorilor de servicii medicale private sunt obligați să asigure detașarea tuturor lucrătorilor către instituțiile medico-sanitare publice cu profil COVID-19, în temeiul demersurilor făcute de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
- MSMPS va identifica în termen de o săptămână necesarul suplimentare de prevenire, diagnostic și tratament al infecției COVID-19 și instituțiile medico-sanitare private le vor presta. Este foarte important ca și instituțiile medicale private să pună umărul la combaterea pandemiei.
- Serviciul de Informaţii şi Securitate aprobă şi face publică lista de surse cu conţinut online care promovează ştiri false cu privire la evoluţia COVID-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire.
„Colegii sunt în proces de identificare a resurselor necesare bugetare, care ar putea fi realocate spre susținerea cetățenilor și mediului de afaceri. Imediat ce vom avea aceste evaluări, vom convoca ședința CSE pentru a le adopta”, a conchis Aureliu Ciocoi.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md