UPDATE // Fostul deputat rămâne în AREST. Reșetnicov a renunțat la greva foamei, aduce ACUZAȚII Maiei Sandu și prevestește RUPEREA fracțiunii PAS din Parlament: „SURPRIZE pentru doamna Maia vor fi în continuare…”
UPDATE // Curtea de Apel Chișinău a respins cererea avocaților lui Artur Reșetnicov privind schimbarea măsurii preventive de arest. În acest sens, magistrații au decis menținerea hotărârii primei instanțe prin care fostului deputat i-a fost aplicată măsura sub formă de 30 de zile de arest în izolator.
Fostul deputat comunist, iar ulterior democrat, Artur Reșetnicov, a adus noi acuzații președintei Maia Sandu, care, potrivit lui, ar sta în spatele arestului său. Acesta speră că astăzi, după ce avocații săi au contestat decizia privind aplicarea a 30 de zile de arest, va merge acasă. Totodată, fostul judecător al Curții Constituționale spune că a renunțat la greva foamei.
„Am renunțat la greva foamei și cred că o să mă întrebați de ce. Ca să nu fiu mai slab decât monstrul care a comandat fărădelegile împotriva mea. Cine în R. Moldova este monstrul galben? Surprize pentru doamna Maia vor fi în continuare. Ce surprize? Lasă să se gândească, dumneaei știe foarte bine. Ieri am fost lipsit de avocatul care m-a apărat zece zile. Am fost lipsit abuziv de avocat. Mi s-a interzis să angajez noi avocați. Avocații au venit la izolator, dar nu li s-a dat voie să intre până la ora zece. Au făcut asta pentru ca să mă intimideze. Apropo, procurorul Mihai Ivanov și-a permis să intre la mine în izolator. Legea categoric interzice acest lucru și am depus o plângere pe numele procurorului general interimar. M-a lipsit de apărător, de asistență medicală, pentru ca eu să nu mai am forțe să vin în fața instanței și să mă apăr. Abia astăzi dimineață am reușit să angajez noi avocați”, a declarat astăzi Reșetniciov, în timp ce magistrații erau în deliberări.
Acesta a subliniat că în cazul său nu poate fi vorba de îmbogățire ilicită.
„E vorba de matematică simplă aici. Am prezentat acte care arată că veniturile familiei noastre în 2014-2019 sunt de două ori mai mari decât cheltuielile. Noi cu soția am câștigat peste 10 000 000 de lei în această perioadă, iar cheltuielile au fost de două ori mai mici. Totul e confirmat prin documente de la fisc și Autoritatea Națională de Integritate. Eu am crezut că e o glumă când am văzut ordonanța. Eu știu că veniturile mele reprezintă o sumă extraordinară. Veniturile noastre sunt de zece milioane, dar procurorul spune că ar fi vorba de 3 000 000 de lei. Asta m-a făcut să cred că acuzațiile sunt o glumă”.
În opinia lui Reșetnicov, acuzația de îmbogățire ilicită ae fi fost doar un pretext pentru a-l reține și pedepsi pentru deciziile luate în calitate de judecător al Curții Constituționale, în speță cele din iunie 2019, în perioada „statului capturat”, numită astfel printr-o declarație a Parlamentului.
„Eu sunt pedepsit pentru anumite hotărâri și decizii pe care le-am adoptat în calitate de judecător al Curții Constituționale. Sunt pedepsit de faptul că, din cauza divergențelor politice cu fracțiunea PCRM în 2015, am părăsit fracțiunea. Sunt persecutat politic pentru a sustrage atenția de la problemele social-economice”.
Un alt motiv al reținerii sale, spune Reșetnicov, ar ține de nemulțumirile care ar exista în interiorul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate.
„De ce suntem închiși? Sunt nemulțumiri legate de activitatea Guvernului Gavrilița. Guvernul practic nu există. Toată lumea știe numele prim-ministrului și ministrului care a semnat înțelegerea cu „Gazprom”. Există mari nemulțumiri, iar Guvernul urmează să demisioneze în timpul apropiat sau să fie demis. Astfel, în cadrul fracțiunii PAS există foarte mari nemulțumiri, care, deocamdată, sunt camuflate. Pentru a arăta ce se întâmplă cu cei care pleacă din fracțiune, au decis să ne aleagă pe noi și să ne pedepsească cu izolarea. Vor în așa fel să prevină divizarea fracțiunii PAS”.
Lui Reșetnicov i s-a adus aminte că fostul șef de partid, Vladimir Voronin, a declarat fără echivoc că dânsul, la fel ca și alți 13 foști colegi, ar fi fost plătit în 2015 pentru a părăsi fracțiunea comuniștilor.
„Domnul Voronin să vină în instanță… Eu tot pot spune multe lucruri, dar nicio urmărire penală, niciun dosar penal nu se poate baza pe zvonuri, că a auzit cineva ceva pe coridoare. Trebuie să spună exact de la cine a auzit. Dacă nu se întâmplă asta, atunci revenim în anul 1937”, a conchis Reșetnicov.
De menționat că Artur Reșetnicov, alături de ex-deputații Sergiu Sîrbu, Anatolii Zagorodnîi și Vladimir Vitiuc au primit vinerea trecută câte 30 de zile de arest. Și fosta deputată Violeta Ivanov afost plasată în arest pentru 20 de zile, însă astăzi Curtea de Apel Chișinău a decis trimiterea acesteia în arest la domiciliu.
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”