Recean anunță o „iarnă foarte grea”, în contextul unei eventuale întreruperi a furnizării gazelor către Transnistria, dar și MAJORAREA tarifelor pentru malul drept al Nistrului: „Sunt multe întrebări privind achizițiile din vară...”


Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat astăzi, în debutul ședinței săptămânale a Guvernului, că ne așteaptă o „iarnă foarte grea”, în contextul unei eventuale întreruperi a furnizării de către Rusia a gazelor naturale către Transnistria, dar și majorării tarifelor cu circa 40 la sută pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.
„Dragi cetățeni, trebuie să fiu onest cu dvs. Avem de confruntat o iarnă foarte grea și trebuie să fim pregătiți de asta. Dificultățile și o eventuală criză survine din două surse. E vorba de o eventuală întrerupere a furnizării de gaze naturale către stânga Nistrului. Acolo locuiesc circa 350 de mii de persoane, majoritatea cetățeni ai R. Moldova. Ei riscă să rămână fără căldură și electricitate. Asta se poate transforma într-o catastrofă umanitară. Pentru că e vorba de cetățenii noștri, noi trebuie să găsim soluții pentru o eventuală criză. Ea se poate întâmpla, dacă Gazprom nu-și va onora obligațiile contractuale”, a subliniat Recean.
CITIȚI și VIDEO // „Gazprom” condiționează livrarea de gaze către regiunea transnistreană pe rute alternative cu achitarea datoriilor în sumă de peste 700 de milioane de dolari: „Scenariul crizei pe malul stâng este unul foarte realist”
A doua sursă a crizei este solicitarea „Moldovagaz”, unde „Gazprom” deține pachetul majoritar de acțiuni, de majorare a tarifului la gaze cu 40 la sută pentru cetățenii din dreapta Nistrului.
„Este o solicitare care trebuie să fie analizată foarte atent și transparent de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. În orice caz, Guvernul va fi alături de cetățenii R. Moldova. Știu că există foarte multe întrebări în ceea ce privește această solicitare de majorare a tarifelor, inclusiv cum s-au făcut achizițiile vara, toamna etc. Aceste întrebări ale cetățenilor sunt valide și trebuie clarificate. În cadrul audierilor parlamentare, aceste lucruri vor fi clarificate. Situația va fi complicată, dar vă dau asigurări că Guvernul va fi alături de cetățeni”, a punctat Recean.
Amintim că „Gazprom” condiționează livrarea de gaze naturale spre regiunea transnistreană a R. Moldova pe rute alternative, în cazul în care tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei va fi suspendat din 1 ianuarie 2025, cu achitarea datoriilor istorice acumulate de compania-fiică „Moldovagaz”, nerecunoscute de Chișinău. Este vorba despre o datorie istorică a malului drept al Nistrului, în sumă de peste 700 de milioane dolari.









































































