R. Moldova va plati 450 de dolari pentru gazele ruseşti. „Pentru a opri orice speculație - protocolul semnat nu prevede nicio condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în niciun fel”
R. Moldova va plăti 450 de dolari pentru gazele livrate de „Gazprom” în luna noiembrie 2021, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse, a declarat în această dimineață vicepremierul Andrei Spînu, după ce presa din Rusia a scris că moldovenii vor plăti între 500 și 600 de dolari, potrivit contractului de cinci ani semnat ieri la Sankt Petersburg. Totodată, Spînu a ținut să sublinieze că nu s-a făcut nicio concesie politică.
„Ieri s-au încheiat negocierile între delegația moldovenească și cea rusă în chestiunea aprovizionărilor R. Moldova cu gaze naturale. Ele au inclus multe runde de discuții, în diferite formate, atât cu „Gazprom” la Sankt Petersburg, cât și cu administrația prezidențială a Federației Ruse la Moscova. În paralel, au existat multiple discuții telefonice la diferit nivel. Ultima rundă de negocieri a durat trei zile, în perioada 27-29 octombrie la Sankt Petersburg și s-a încheiat cu semnarea de către mine și Alexei Miller a unui protocol care stabilește detalii referitor la agenda comună pe problema gazelor și semnare de către „Moldovagaz” și „Gazprom” a contractului de livrarea a gazelor pentru țara noastră începând cu 1 noiembrie”, a precizat Spînu într-o postare pe Facebook.
Citește și: Ruşii provoacă prima SCURGERE de informații privind PREŢUL pe care îl va plăti R. Moldova pentru gaze
Spînu a oferit detalii despre prețul pe care îl va plăti R. Moldova pentru gazele furnizate de „Gazprom”.
„S-a acceptat formula de preț propusă de delegația noastră, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață. Dat fiind că e vorba de o relație comercială între „Moldovagaz” și „Gazprom”, doar dacă vor decide aceste companii va fi făcută publică această formulă, dar ce pot spune pe moment este că, în baza prețurilor actuale pe piață, pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. În condițiile actuale vom avea un preț de două ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”, a dezvăluit vicepremierul.
Totodată, Spînu dă asigurări că R. Moldova nu a făcut concesii politice și nu va plăti pretinsa datorie de 709 milioane de dolari, până nu va fi efectuat un audit independent.
„Pentru a opri orice speculație - protocolul semnat nu prevede nicio condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în niciun fel. În ceea ce privește datoria formată la „Moldovagaz”, am convenit să efectuăm un audit independent al acestei datorii în 2022. În baza acestui audit urmează să se stabilească suma și să avem noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către „Moldovagaz”. Ceea ce este important pentru cetățeni și pentru afaceri e că avem de la 1 noiembrie asigurate livrări de volume suficiente de gaz la un preț de cel puțin două ori sub prețul actual pe piață. Întreprinderile nu se vor opri, iar oamenii vor avea mai multă căldură în case.
Țin să mulțumesc tuturor celor implicați în aceste negocieri deloc ușoare atât delegațiilor, cât și echipei din back-office care a asigurat un nivel de expertiză european al acțiunilor noastre”, a conchis Spînu.
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană