21:52:47 04.12.2024
Stiri

R. Moldova riscă să rămână în BEZNĂ, dacă nu reducem consumul de energie în orele de vârf. MIDR: „Deficitul de energie în anumite intervale de timp variază între 50 MW și 100 MW… Nu avem surse de acoperire a consumului”

Actualitate 12.10.2022 14:29 Vizualizări1441 Autor: Ziarul National
R. Moldova riscă să rămână în BEZNĂ, dacă nu reducem consumul de energie în orele de vârf. MIDR: „Deficitul de energie în anumite intervale de timp variază între 50 MW și 100 MW… Nu avem surse de acoperire a consumului”

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) recunoaște că ne-am pomenit într-o situație dificilă, după ce Ucraina a sistat livrarea a 30 la sută din necesarul nostru de energie electrică. Astfel, în cazul în care la orele de vârf nu vom economisi cât mai mult, atunci ar putea avea loc deconectări.

„De ce este atât de important pentru R. Moldova să reducem consumul de energie în orele de vârf? Începând cu 11 octombrie 2022, din cauza infrastructurii energetice afectate în Ucraina – centrale, stații și linii electrice, țara vecină a sistat complet exporturile de energie electrică către UE și R. Moldova. S-a format un deficit de energie electrică. Mai devreme, la 1 octombrie 2022, livrările de gaze naturale către R. Moldova au fost reduse cu circa 35%. Livrările zilnice sunt la nivel de 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Acest volum nu acoperă întregul necesar de gaze naturale al republicii noastre. Centralele electrice nu au suficient combustibil gazos pentru a produce 100% din necesarul de consum”, se arată într-un comunicat de presă al instituției conduse de vicepremierul Andrei Spînu.

Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), de la care achiziționăm cea mai mare parte de energie electrică, poate acoperi doar 70% din consumul nostru.

„Volumul zilnic de gaze naturale livrat către MGRES poate asigura funcționarea a maximum trei blocuri energetice. În orele de vârf, MGRES poate genera maximum 600 MW pentru ambele maluri ale Nistrului. La momentul actual, centralele electrice cu termoficare / CET-urile generează o capacitate de maxim 50 MW. În orele de vârf, capacitățile existente în surse regenerabile de energie produc cea mai mică cantitate de energie electrică. Energia solară fotovoltaică nu este accesibilă noaptea. Capacitatea transfrontalieră alocată permisă pentru schimburi comerciale dintre R. Moldova și ENTSO-E la momentul actual constituie 100 MW.


Astfel, în orele de vârf, consumul de energie electrică depășește capacitățile de generare disponibile. Deficitul de energie electrică în anumite intervale de timp variază între 50 MW și 100 MW. Cu alte cuvinte, atunci când consumul nostru depășește 750 MW, nu avem surse de acoperire a consumului”, explică MIDR.

Astfel, cetățenii sunt îndemnați să reducă cât mai mul consumul de energie, în special în orele de vârf.

„Noi putem să transferăm consumul de vârf pentru orele de noapte, când capacitățile de generare acoperă sarcina electrică de consum. Spre exemplu, să programăm utilizarea anumitor aparate electrocasnice în orele de noapte după 23:00 - mașina de spălat rufe, mașina de spălat vase, uscătorul de rufe, aparatul de aer condiționat, încălzitorul electric, boilerul electric, încărcătorul telefonului mobil și a notebook-ului etc”, conchide sursa citată.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva României...

29.11.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Bun pentru România, ...

25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md