R. Moldova, pas IMPORTANT pentru a scăpa de dependența față de energia electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan. O firmă din India a câștigat LICITAȚIA de construcție a liniei electrice de 400 kV Vulcănești - Chișinău
O firmă din India a câștigat licitația de construcție a liniei electrice aeriene de 400 kV de transport al energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău, care va asigura securitatea energetică a R. Moldova, a anunțat astăzi ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
„Astăzi a fost semnat contractul de construcție a liniei electrice aeriene de 400 kV de transport a energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău. Documentul a fost semnat între Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) şi compania indiană KEC International, desemnată câștigătoare a licitației internaționale. Este un proiect important pentru asigurarea securității energetice a republicii noastre”, a subliniat Spînu.
Lucrările fac parte din proiectul „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre R. Moldova și România, Faza I”. Pentru finanțarea lucrărilor, a fost încheiat Acordul de împrumut dintre R. Moldova și BERD în sumă de 80 de milioane de euro, Contractul de finanțare dintre R. Moldova și BEI în sumă de 80 de milioane de euro, Acordurile de împrumut dintre R. Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) în sumă de 47,9 milioane de ruro și, respectiv, 13,1 milioane de euro, precum și Acordul de Grant dintre R. Moldova, ÎS „Moldelectrica” şi BERD în sumă de 39,9 milioane de euro.
Proiectul prevede construcția unei linii aeriene de transport a energiei electrice (LEA) de 400 kV și cu o lungime de aproximativ 158 km pe direcția Vulcănești–Chișinău.
Aceasta va traversa teritoriul a 35 de localități din nouă regiuni ale R. Moldova, inclusiv UTA Găgăuzia și municipiul Chișinău. Totodată, vor fi modernizate și extinse stațiile electrice SE Chișinău 330 kV și SE Vulcănești 400 kV.
Actualmente, R. Moldova cumpără energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, controlată de autoritățile separatiste de la Tiraspol. În luna octombrie, în perioada crizei gazelor, Centrala de la Cuciurgan a redus semnificativ livrările de energie electrică malului drept al Nistrului, motivând că „Gazprom” a redus livrările de gaze naturale. Astfel, R. Moldova a împrumutat energia electrică din Ucraina.
Venea din Slovacia și a vrut să intre în R. Moldova cu o armă nedeclarată, dar i-a fost confiscată la vamă
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”
De la vulnerabilitate, la incluziune: Asociația PRODOCS oferă sprijin pentru copiii din centrele de plasament