R. Moldova optează pentru INTENSIFICAREA cooperării cu NATO. Nicu Popescu: „Doar POPORUL poate decide care sunt cele mai potrivite modalități de asigurare a SECURITĂȚII”
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, optează pentru intensificarea cooperării R. Moldova cu Alianța Nord-Atlantică în domeniile care corespund intereselor noastre naționale. Declarația a fost făcută luni, în cadrul unei discuții telefonice cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
„Situația securității în contextul ultimelor evoluții din regiune a fost subiectul convorbirii telefonice pe care am avut-o astăzi cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana. Avem nevoie de o regiune stabilă, prin urmare am subliniat că R. Moldova sprijină necesitatea dialogului cu privire la securitatea europeană și pledează pentru desfășurarea acestuia într-o atmosferă cât mai pașnică și constructivă”, a precizat Popescu.
Potrivit șefului diplomației moldovenești, în cazul dialogului Alianței Nord-Atlantice cu Federația Rusă, republica noastră se pronunță „pentru discuții cuprinzătoare și incluzive referitoare la consolidarea securității europene, luându-se în considerare respectarea intereselor și îngrijorărilor tuturor statelor vizate, inclusiv ale noastre”.
„Dialogul R. Moldova cu NATO se desfășoară în cadrul setat de principiul constituțional de neutralitate, aspect ce nu înseamnă izolare și nu împiedică să dezvoltăm cooperarea în acele domenii care corespund intereselor noastre naționale. Doar poporul poate decide care sunt cele mai potrivite modalități de asigurare a securității și doar noi, în interior, putem alege soluțiile necesare în conformitate cu voința poporului”, a punctat Nicu Popescu.
De asemenea, în convorbire cu Mircea Geoană, ministrul Popescu a reiterat „că neutralitatea R. Moldova trebuie și poate fi respectată prin retragerea forțelor ruse de pe teritoriul nostru”.
„Am apreciat consultarea poziției republicii noastre în legătură cu situația regională și reconfirmarea angajamentului Alianței pentru parteneriatul cu R. Moldova, precum și sprijinul organizației pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării”, a conchis vicepremierul Nicu Popescu.
„Vremea în care sferele de influență erau modul de operare strategică în Europa a încetat. Este misiunea noastră, nu vom putea niciodată să acceptăm linii roșii cu privire la un stat sau un altul. Dacă Ucraina în mod suveran, dacă R. Moldova în mod suveran vrea să meargă către Europa, dacă Georgia vrea să meargă către Occident este dreptul acestor națiuni, suveran, democratic, să-și aleagă calea pe care vor să o urmeze”, a declarat zilele trecute Mircea Geoană, în cadrul unui interviu pentru Digi24.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova