R. Moldova NU va mai fi la mâna SEPARATIȘTILOR de la Tiraspol în privința energiei electrice. „Energocom” va procura necesarul de energie electrică în urma unei LICITAȚII. A fost MAJORAT și volumul de gaz STOCAT în România
Cantitățile de energie electrică necesare consumatorilor finali și operatorilor de sistem vor fi procurate, în perioada 1 mai – 30 iunie curent, de la SA „Energocom”, potrivit deciziei de astăzi a Comisiei pentru Situații Excepționale.
Prin urmare, SA „Energocom” va procura necesarul de energie electrică în urma organizării unei licitații, până la data de 22 aprilie 2022. Câștigătorul licitației va fi determinat în baza celui mai mic preț propus pentru energia electrică, iar în cazul existenței unui singur ofertant, prețul va fi stabilit prin negociere directă.
În cazul majorării prețurilor la energia electrică procurată pe piața angro de către furnizori, care va genera un impact mai mare de 5% asupra veniturilor determinate la aprobarea prețurilor/tarifelor în vigoare, furnizorii serviciului vor prezenta ANRE, în termen de două zile lucrătoare, cererile privind ajustarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice către consumatorii finali și a tarifelor de distribuție a energiei electrice.
ANRE va ajusta și publica, timp de cinci zile lucrătoare, tarifele de distribuție a energiei electrice și prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice către consumatorii finali.
Tot în cadrul ședinței de astăzi, membrii CSE au decis majorarea cu 3 590 539 de metri cubi a volumului de gaz transferat în România și păstrat pentru situații de urgență, astfel aplicând scutirea de la plata drepturilor de export și import a cantităților respective. Volumul total de gaz natural stocat în România va fi de 18 539 681 m3.
O altă prevedere ține de redistribuirea sumei de 329,236 de milioane de lei din bugetul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la programul Dezvoltarea drumurilor, în bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale la programul Protecția socială a unor categorii de cetățeni.
Amintim că, la finele lunii februarie curent, autoritățile de la Chișinău s-au înțeles cu reprezentanții Centralei de la Cuciurgan, care asigură 80% din necesarul de energie electrică al R. Moldova, să prelungească cu un an contract de livrare a energiei electrice, la prețul de 5,35 cenți americani pentru un kWh. Odată cu declanșarea de către Rusia a războiului din Ucraina, administrația centralei controlate de ruși s-a răzgândit, iar contractul a fost prelungit doar cu o lună, până la finele lunii aprilie curent.
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană