R. Moldova NU a fost singură la negocierile cu Rusia: „Criticile la adresa guvernării sunt ABERANTE. S-a trecut de la o guvernare în care Dodon stătea în GENUNCHI, la o relație în care sunt mai mulți parteneri la masa negocierilor”
„R. Moldova a reușit ieri să încheie un acord cu „Gazprom”. Contractul se va încheia pe o perioadă de cinci ani. Este un succes al actualei guvernări. Este o reușită, mai ales în actualul context geopolitic extrem de complicat, când Federația Rusă utilizează gazul ca armă politică nu numai în relația cu R. Moldova, ci cu întreaga Europă. Într-un moment extrem de complicat, la începutul sezonului rece, opțiunile R. Moldova erau extrem de reduse”, susține comentatorul politic de la București, Cristian Hrițuc.
Potrivit fostului consilier al președintelui Traian Băsescu, actuala guvernare de la Chișinău nu putea face mai multe, în condițiile în care nu s-a făcut nimic în ultimii 30 de ani în privința diversificării surselor energetice alternative.
„Am văzut în ultimele săptămâni că s-a încercat găsirea unor variante de rezervă, aducerea gazului din Polonia, pornirea gazoductului Iași – Ungheni - Chișinău, măsuri extrem de necesare atât pentru a arăta Federației Ruse că se caută și variante alternative, dar și pentru a asigura un minim necesar populației, ca aceasta să nu înghețe de frig în case. Criticile care vin acum la adresa guvernării sunt aberante. R. Moldova nu își poate asigura independența energetică în câteva luni și nu va reuși nici în următorii ani. Acest lucru nu se face peste noapte, iar dacă e să fim realiști, parteneriatul cu Federația Rusă pe această dimensiune va trebui să existe încă mulți ani. Ce nu s-a făcut în 30 de ani, nu se poate face într-un an, doi sau trei. De altfel, am văzut cu toții cât de mult s-a întârziat construcția gazoductului Iași-Chișinău și asta spune multe. Statul moldovean nu are încă capacitatea să fie un „jucător” atunci când vine vorba de gaz sau de energie”, subliniază Hrițuc.
În opinia comentatorului politic, nu poți sta cu capul plecat în fața Federației Ruse, dar nici nu poți să te dai mai mare decât ești, să crezi că îți vei impune toate condițiile de negociere. Mai mult, acesta spune că R. Moldova nu a fost singură la negocierile cu Rusia.
„R. Moldova a fost asistată în aceste negocieri de partenerii externi, de București, de Bruxelles și a reușit pentru moment să oprească o criză majoră. Nu exclud posibilitatea ca la un moment dat Chișinăul să mai aibă probleme cu Moscova pe această temă, dar cât timp relația guvernării actuale va fi una strânsă cu partenerii din Vest, ea va primi ajutor atât financiar, cât și de lobby. Relația cu Moscova va trece prin Bruxelles, prin Berlin și va fi mai ușor de negociat. Astea sunt realitățile. S-a trecut de la o guvernare PSRM, Dodon, care stătea în genunchi în fața Federației Ruse și nu obținea prea mult, la o relație în care sunt mai mulți parteneri la masa negocierilor și se ating obiectivele propuse.
Moldovenii trebuie să vadă toate aceste aspecte. Sunt la granița UE, sunt într-o relație de colaborare cu Vestul, dar sunt într-o dependență de Federația Rusă când vine vorba de gaz. Cine va juca deștept va câștiga pe termen lung. Momentan, se înregistrează un prim succes. Ca efecte politice putem înțelege că PSRM are de pierdut, pentru că acum se vede că nu este depozitarul încrederii totale a Moscovei și se poate ajunge la rezultate bune chiar și fără să îl vedem pe Dodon pozându-se toată ziua cu oficialii ruși. Da, se poate negocia și pe altă axă cu Federația Rusă, asistați de niște parteneri mult mai puternici decât fostul președinte”, a conchis Hrițuc.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani