R. Moldova importă GAZE și energie electrică, în regim de testare, din Grecia și Bulgaria. Prețul pentru 1 000 de metri cubi de gaze constituie 477 de dolari
S.A. „Energocom” va achiziționa astăzi, în regim de testare, gaze naturale din Grecia. Este vorba de o cantitate de 24 MWh (aproximativ 2 250 de metri cubi) de gaze naturale, câte 1 MW pe oră, care va fi livrată prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău și transmisă operatorului de gaze „Moldovagaz”, controlat de „Gazprom”.
Potrivit S.A. „Energocom”, prețul este de 45 de euro/ MWh, ceea ce constituie circa 477 de euro pentru 1 000 de metri cubi, însă acesta nu include costurile de transport și alte cheltuieli logistice. Pentru comparație, pe 31 martie, „Energocom” a procurat de pe Bursa Română de Mărfuri, la fel în calitate de test, 1 MWh la prețul de 48,82 de euro.
„Scopul achiziției din Grecia este de a vedea cum funcționează lanțul logistic: rezervarea capacităților în fiecare țară, prin care vor tranzita gazele – Grecia, Bulgaria, România - nominalizările de către operatorii sistemului de transport la fiecare punct de intrare și ieșire. Astfel, vor fi evitate eventuale riscuri financiare în cazul unor cantități mai mari”, precizează „Energocom”.
De asemenea, compania deținută de stat a cumpărat 1 MW de energie electrică pentru astăzi de la operatorul bulgar „Nomad”, la prețul de 100 de euro, care la fel nu include cheltuielile de transport și alte costuri procedurale. Astfel, „Energocom” vrea să testeze noua rută și modul cum funcționează operațiunile logistice.
Până acum, R. Moldova a importat energie electrică din România și Ucraina.
Amintim că, săptămâna trecută, directorul interimar al SA „Energocom”, Victor Bânzari, a semnat, la Atena, cu managerul operatorului de gaze din Grecia, „DEPA”, un contract cadru de cooperare, în baza căruia în viitor pot fi achiziționate și alte volume de gaze naturale.
R. Moldova a urcat 10 poziții în clasamentul mondial al puterii militare: Ce țări sunt cele mai puternice din lume
Oameni mai puțini în R. Moldova decât acum zece ani! Rezultatele finale ale Recensământului populației și locuințelor 2024, făcute publice până la finele anului 2025: „Sunt proceduri care durează”
Optsprezece instituții de învățământ, inclusiv 10 din Zona de Securitate, afectate de criza energetică din Transnistria: Opt școli funcționează în regim online. Soluțiile MEC