R. Moldova are acces la piața ENERGETICĂ EUROPEANĂ, după ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a devenit pe deplin funcțional. „Am și discutat despre oportunitatea de a livra gaze naturale prin această conductă în perioada următoare”
Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este pe deplin funcțional începând de astăzi, 4 octombrie 2021, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
„Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este pe deplin funcțional. Despre acest lucru am fost informat astăzi, în cadrul unei întâlniri cu directorul general „Transgaz” România, Ion Sterian, și cu administratorul „Eurotransgaz”, Nicolae Faranga Dan. După mulți ani de muncă, birocrație, procese, conducta Iași-Chișinău ne oferă acces la piața energetică europeană, de altfel am și discutat cu oficialii români despre oportunitatea de a livra gaze naturale prin această conductă în perioada următoare”, a comunicat Spînu.
Magistrala de gaze Ungheni-Chișinău urma să fie finalizată până la 1 august 2020, însă lucrările au bătut pasul pe loc.
Conducta devine funcțională în perioada în care „Moldovagaz” negociază cu „Gazprom” un nou acord privind livrarea de gaze naturale și, deocamdată, nu s-a ajuns la un consens.
CITIȚI și VIDEO // Rusia a MAJORAT până la 790 de dolari prețul la gazele furnizate R. Moldova. „Până nu vom avea un CONTRACT cu „Gazprom” pe termen lung, prețurile din facturi vor rămâne aceleași”
Menționăm că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău are o lungime de peste 160 de kilometri, iar lucrările de construcție a conductei au costat aproximativ 150 de milioane de euro.
Anterior, oficialii afirmau că acest gazoduct poate asigura un miliard și jumătate de metri cubi de gaze, ceea ce înseamnă jumătate din consumul Republicii Moldova, inclusiv Transnistria.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md