R. Moldova ar putea ADERA la UE mai devreme de 2030. Ursula von der Leyen, IMPRESIONATĂ de progresele făcute în ultima lună de guvernarea de la Chișinău: „Sunteți BRAVO și abia aștept ca R. Moldova să devină membru UE”
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este impresionată de progresele făcute în ultima lună de guvernarea de la Chișinău în ceea ce privește îndeplinirea celor nouă condiționalități, dar mai ales de determinarea și rapiditatea cu care se avansează pe calea reformelor. Dacă R. Moldova va continua în acest ritm, atunci are toate șansele să adere la UE mai devreme de 2030, a declarat astăzi Ursula von der Leyen, în cadrul unui briefing de presă comun cu președinta Maia Sandu, susținut la Chișinău.
„Procesul de aderare este un proces bazat pe merite. Este important să subliniem acest lucru. R. Moldova a demonstrat în ultima lună cât de determinată și cât de rapid avansează pe calea reformării republicii și cât de repede se apropie de UE. Adică nu există un termen fix, dar un proces bazat pe merite. Cei care într-adevăr muncesc din greu pot adera mai devreme. Suntem impresionați de progresele făcute de R. Moldova în ultima lună. Inima europeană bate atât de tare aici. R. Moldova a demonstrat cât de europeană este și cât de profund angajată este să parcurgă calea sa de aderare la UE”, a menționat președinta Comisiei Europene.
Potrivit Ursulei von der Leyen, la începutul lunii noiembrie curent, Comisia Europeană va prezenta raportul anual cu privire la extinderea UE și va evalua progresele R. Moldova în calitate de țară candidată.
„Această evaluare va fi discutată la summit-ul Consiliului European din decembrie și aceste discuții vor avea un impact direct asupra viitorului R. Moldova. Vreau să fac două remarci cu privire la această evaluare. Faceți progrese extraordinare și sunt foarte impresionată să văd determinarea R. Moldova de a merge înainte. Acest lucru se datorează dvs. (Maia Sandu n.r.), care sunteți lider al acestui proces, dar și oamenilor mărinimoși din R. Moldova. Noi am analizat progresele R. Moldova și acum este momentul să vă focusați și să faceți și mai multe eforturi. R. Moldova a parcurs o cale atât de lungă, în pofida multor obstacole, amenințărilor Rusiei asupra democrației, presiunilor asupra sistemului energetic, subminarea suveranității prin atacuri hibrid etc. Am spus de multe ori că solidaritatea UE cu R. Moldova este de neclintit”, a menționat oficialul european.
Președinta Comisiei Europene a subliniat că solidaritatea UE cu cetățenii R. Moldova a fost demonstrată prin fapte concrete, iar în acest sens a enumerat cinci dintre acestea.
„În primul rând, din octombrie 2021 și până acum, am acordat un sprijin financiar fără de precedent R. Moldova – 1,2 miliarde de euro. De asemenea, vom aloca suplimentar alte 143 de milioane de euro în cadrul asistenței macrofinanciare și suport bugetar. Vom susține gospodăriile vulnerabile în perioada rece a anului – 105 milioane de euro. Planul nostru economic și de investiții se implementează intens - 900 de milioane de euro. Acești bani sunt investiți în competitivitatea afacerilor din R. Moldova și eficiență mai bună. Asta înseamnă facturi mai mici pentru energie, proiecte de infrastructură.
În al treilea rând, lucrăm la un pachet de măsuri concrete de sprijin, pentru a face R. Moldova mai rezilientă în raport cu amenințările de securitate. Până acum, Forțele Armate ale R. Moldova au beneficiat de 87 de milioane de euro în cadrul Fondului de susținere pentru securitate. Lucrăm acum la alt pachet de sprijin. R. Moldova.
Când e vorba de securitate, ne referim și la cea energetică. Cât de grea a fost ultima iarnă, dar împreună am reușit. Am depășit împreună provocările. Este o mare istorie de succes, care arată cât de important e să fim alături. Iată de ce e important ca R. Moldova să participe în platforma noastră comună de achiziționare a gazelor. Asta permite statelor membre, împreună cu R. Moldova, Ucraina Serbia, Norvegia să poate achiziționa gaze la prețuri bune”, a punctat Ursula von der Leyen.
Sursa citată mai crede că actuala guvernare, în frunte cu Maia Sandu, a demonstrat multă determinare pe calea aderării la UE, iar acest lucru nu poate fi trecut cu vederea de statele membre, care vor trebui să ia o decizie în privința extinderii Uniunii.
„Dragă Maia, ați demonstrat că viitorul R. Moldova este în UE. Ați susținut valorile dragi nouă - democrația, solidaritatea, ați adăpostit vecinii din Ucraina. Jucați un rol vital în căile de solidaritate, ca să fie exportate mărfuri din Ucraina. Ați arătat că UE poate să conteze pe dvs. Bravo! Eu mă bucur că sunteți alături de mine și haideți să muncim la fel de bine și abia aștept să vă salut în calitate de membru cu drepturi depline al comunității noastre”, a încheiat președinta Comisiei Europene.
La finalul briefingului de presă, Ursula von der Leyen a anunțat că, de la 1 ianuarie 2024, vor scădea tarifele la roaming între UE și R. Moldova.
Menționăm că astăzi, la Președinție, în prezența Ursulei von der Leyen și a Maiei Sandu, a fost semnat un amendament la Acordul de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană de către Gert Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG NEAR) a Comisiei Europene, și Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Prin acest amendament, până sfârșitul acestui an, vor fi debursate 105 milioane de euro din pachetul de asistență de 250 de milioane de euro anunțate anul trecut. Banii sunt destinați Fondului de reducere a vulnerabilității energetice prin care sunt acordate compensațiile la facturi în sezonul rece.
SUA oferă R. Moldova un grant de 1,3 miliarde de lei: Banii vor fi cheltuiți pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și sporirea rezilienței cibernetice a statului nostru
Mihai Eminescu, 175 de ani de la naștere: „Dacă limba nu are graniță despărțitoare, iar cultura nu se oprește la Prut, dacă Eminescu este iubit, în egală măsură, și la București, și la Chișinău, de ce acest popor trebuie să rămână rupt în două?”
R. Moldova REZISTĂ tentativelor Kremlinului de a crea haos. Aproape 43 la sută din energia consumată este de producție INTERNĂ, iar 57% provine din România