Putin a ajuns la fundul sacului. Fără bani și fără oameni, liderul de la Kremlin va trebui să ia o decizie dură - continuă războiul sau își salvează regimul
Problemele economice și lipsa de resurse umane l-ar putea forța pe Vladimir Putin să ia decizii importante cu privire la modul în care duce războiul din Ucraina. Dacă nu va face schimbări majore, economia riscă să se prăbușească și să tragă după ea tot regimul de la Kremlin.
Conform Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), costul perpetuării războiului va crește pe măsură ce Rusia pierde oameni. Resursele Rusiei sunt limitate, iar liderul nu va putea ignora aceste costuri la infinit, deoarece economia va ajunge la epuizare. Această criză va avea un impact uriaș asupra societății ruse și îl va forța pe Putin să ia decizii importante în ceea ce privește războiul și stabilitatea regimului său.
Economia Rusiei și efortul de război reprezintă provocări din ce în ce mai mari pentru Putin în susținerea războiului pe termen lung, potrivit pravda.com.ua.
Într-un raport din 27 octombrie, The Washington Post a scos în evidență că economia Rusiei se confruntă cu riscul de „supraîncălzire”: salariile exagerat de mari din armată „fură” angajați de pe piața muncii. Companii au trebuit să crească lefurile peste media pieței, ca să nu rămână fără oameni, iar asta provoacă dezechilibre majore.
Elvira Nabiullina, șefa Băncii Centrale a Rusiei a avertizat în iulie 2024 că forța de muncă a țării și capacitățile sale de producție sunt „aproape epuizate”.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a observat recent că autoritățile regionale au crescut semnificativ primele de înrolare pentru soldații pe semnează un contract cu armata, ca să atragă 30.000 de militari noi în fiecare lună, așa cum li s-ar fi cerut. Asta arată că resursele umane ale Rusiei sunt limitate, în condițiile în care țara se confruntă cu costuri tot mai mari, atât financiare, cât și sociale, pentru a continua războiul din Ucraina în același ritm.
Venirea recentă a soldaților nord-coreeni în regiunea Kursk, din Rusia, scoate în evidență și mai mult lipsa de resurse umane cu care se confruntă Putin în războiul împotriva Ucrainei.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România