Procurorul Furtună îl vrea pe Stoianoglo în AREST preventiv. Acesta oferă DETALII despre necesitarea reținerii procurorului general suspendat și anunță noi ARESTĂRI ale altor figuranți în acest caz
Procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) să-l cerceteze pe Alexandr Stoianoglo, Victor Furtună, a contestat astăzi decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care procurorul general interimar a fost plasat în arest la domiciliu. Furtună a explicat prin intermediul unui comunicat de presă de ce e nevoie ca Stoianoglo să fie plasat în arest preventiv.
Procurorul anunță că face precizările „pentru a exclude speculațiile care sunt intenționat vehiculate în spațiul mediatic, pentru a crea impedimente bunei desfășurări a urmăririi penale”.
„Deși cazul este unul extraordinar, au fost aplicate proceduri standarde bazate pe prevederi legale, ceea ce a constatat și judecătorul de instrucție în cadrul examinării demersului procurorului de aplicare a măsurii preventive. Reiterez că necesitatea aplicării măsurii procesuale de constrângere – reținerea, iar ulterior solicitarea aplicării arestul preventiv a subiectului urmărit - a fost determinată inclusiv de următoarele circumstanțe:
- funcția exercitată de subiect și ierarhia funcțională a acestuia dau posibilitatea de a face ca participanții pe dosar, printre care sunt procurori, alte persoane de demnitate publică sau funcționari publici, să fie reticenți în declarații, în special pentru a evita constrângeri sau persecuții, dar, implică și alte riscuri pentru buna desfășurare a urmăririi penale;
-pregătirea profesională a subiectului care, fiind procuror în exercițiul funcției, cunoaște toate subtilitățile tactice și de procedură, inclusiv acțiunile de urmărire penală care necesită a fi întreprinse pe astfel de cazuri, ca exemplu audieri ale martorilor, ridicări de obiecte, alte procedee probatorii, având posibilitatea de a influența participanții sau în alte modalități să pericliteze probele;
-utilizarea tacticilor specifice pentru categoriile de infracțiuni contra bunei desfășurări a activității în sfera publică unde sunt necesare acțiuni prompte pentru a reuși să fie ridicate obiectele și informațiile necesare și pentru a evita ascunderea sau distrugerea probelor de către subiecții investigați.
Un alt aspect care implică discuții în sursele mass-media este lipsa unor acțiuni proporționale față de alte persoane care, posibil, sunt implicate în infracțiunile investigate.
CITIȚI și Avocații lui Alexandr Stoianoglo cer Curții de Apel Chișinău să anuleze cele 30 de zile de arest la domiciliu pentru procurorul general suspendat: „O făcătură cu scopul de a-l discredita și a-l determina să demisioneze”
Cu referire la acest aspect, în limitele în care permite principiul confidențialității urmăririi penale, ținem să menționăm că, în cadrul cercetării circumstanțelor în care au fost comise faptele incriminate dlui Alexandr Stoianoglo, sunt investigate inclusiv și acțiunile altor persoane. În acest sens, este necesar de a determina rolul fiecărui participant și acțiunea în care a fost implicat, împrejurări care vor fi stabilite pe parcursul anchetei.
Lipsa unor rețineri și arestări a altor figuranți pe caz nu exclude că aceste acțiuni vor fi realizate, în caz de necesitate, în viitor”, se arată în comunicatul semnat de Victor Furtună.
Amintim că procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a fost reținut pe 5 octombrie, iar ulterior a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Potrivit procurorului Furtună, în cadrul urmăririi penale s-a constat că Alexandr Stoianoglo ar fi favorizat un grup criminal organizat.
Alexandr Stoianoglo a acuzat, la rândul său, că e vorba de un dosar „politic” și a negat că ar avea vreo legătură cu controversatul Veaceslav Platon.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni