Prima REACȚIE din tabăra PAS, după ce Natalia Morari a atacat guvernarea și i-a luat apărarea lui Veaceslav Platon, dar și procurorului general Stoianoglo
Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, a reacționat după „ultimul manifest” al jurnalistei Natalia Morari, în cadrul căruia aceasta l-a disculpat pe tatăl copilului său, Veaceslav Platon. De asemenea, Morari i-a luat apărarea procurorului general Alexandr Stoianoglo, acuzat de actuala guvernare că l-ar fi eliberat din închisoare pe controversatul om de afaceri, supranumit raiderul nr. 1 în CSI.
Potrivit lui Alaiba, jurnalista Natalia Morari ar fi fost un aliat al PAS, care a ales să treacă în altă tabără.
„În fiecare zi, fiecare din noi ia decizii cu care trăim toată viața mai departe. Unele-s mai mari, altele mai mici. Unele se dovedesc a fi corecte, altele greșite. Iei decizia o dată, dar trăiești cu ea toată viața. Nu e primul și, cu siguranță, nu e ultimul fost aliat care trece de partea cealaltă. Chiar și pentru viața mea lista lor e lungă. Niciodată în asemenea cazuri nu am simțit „dezamăgire” sau „șoc”. Doar am întors pagina, în liniște. Nici gust amar nu am simțit. Am uitat de ei și am continuat să fac ceea în ce cred. Nu e primul și nu e ultimul reprezentant al societății civile care trece de partea cealaltă - își schimbă radical discursul și, ai putea spune, își trădează valorile pe care le proteja ieri. Și din ăștia avem mulți. Mulți foști ONG-iști promițători care s-au schimbat peste noapte. S-au corupt”, a scris Alaiba într-o postare pe Facebook.
Citește și: CONFIRMAT // Controversatul Veaceslav Platon, TATĂL copilului Nataliei Morari de la Tv8
În același context, legislatorul crede că Natalia Morari nu e ultimul jurnalist din tabăra guvernării care va trece „de partea cealaltă”.
„Nu e nici primul și nici ultimul jurnalist care trece de partea cealaltă. Avem mulți și aici. Of, da’ mulți mai avem aici… Iar despre trecut de partea cealaltă, o să zic un lucru. Să treci încolo e ușor. Te primesc cu plăcere. Să treci înapoi e practic imposibil. Și nimic, absolut nimic în lumea asta nu se învârte în jurul unui singur om. Cu atât mai mult un post de TV nu se învârte în jurul unui om”, a adăugat Alaiba.
Această reacție a reprezentantului PAS a fost scrisă după ce Natalia Morari, prin intermediul „ultimului manifest” al său de pe Facebook, al treilea în ultimele zile, a lansat un contraatac la adresa contestatarilor săi, dar și ai lui Platon sau Stoianoglo.
„Arderea pe rug are un plus incontestabil - devii absolut liberă, nu mai ai ce pierde și nici frică nu mai ai. Frică de a fi judecată, de a merge împotriva așteptărilor celor din jur și de a fi „condamnată” de către cei care se simt în drept de a organiza un «товарищеский суд» în secolul 21. În sfârșit poți face așa cum îți dictează inima și propria conștiință și atât. Trăim o perioadă tare ciudată - dictatul unui singur gând, unui singur val, unui singur grup de oameni. Dacă îți permiți să expui un altfel punct de vedere, riști, imediat, să fii suspectat de ceva «не то». Anume suspectat - dovezi nu trebuie, sunt suficiente suspiciuni”, a scris Morari astăzi.
Aceasta a menționat că societatea în care trăim „e bolnavă”, iar elita intelectuală a uitat prea repede faptele bune pe care dânsa le-ar fi făcut.
„Noi trăim într-o societate absolut bolnavă. Plină de ură, intoleranță și eroi - așa-zisă elită intelectuală care pretinde că are dreptul exclusiv și incontestabil asupra ocrotirii valorilor societății. Anume din cauză acestor elite noi și trăim într-o societate atât de bolnavă. Ei decid cine este trădător, cine trebuie șters din istorie cu buretele, cine este criminal înainte ca să se expună instanță, cine, până la urma urmei, are dreptul să stea alături de ei, cei „curați”.Dar problema e că mulți dintre ei pe deoparte nu sunt nici curați, nici sfinți, nici în drept să-i judece pe alții. Astăzi anume ei dictează reguli, care, potrivit lor, sunt egale pentru toți și garantează drepturile fiecăruia, fără nicio excepție. Însă nu este așa - ei sunt gata să le promoveze și chiar să lupte pentru ele atâta timp cât regula se referă doar la cei care ei consideră că merită să stea alături de ei. Imediat ce dau de unul care, potrivit lor, nu merită, regula se anulează. Imediat”.
În continuare, fondatoarea Tv8 a lansat un atac subtil la adresa noii guvernări.
„Noi foarte mult vorbim despre necesitatea construirii unui stat de drept. Noi acum nu suntem gata s-o facem, oricât de mult am rupe cămașa de pe piept. Un stat de drept poate fi bazat doar pe o adevărată libertate de orice fel de prejudecăți, valuri sau majorități. Tu - judecător de exemplu - trebuie să știi că poți să adopți o decizie absolut nepopulară și dacă ea este una perfect legală, tu n-ai de ce să te temi. Acum însă frica față de condamnarea publică de către cei care dețin majoritatea (mă refer la majoritate ca opinie publică) este atât de mare încât te temi să adopți și o decizie legală, doar ca ea să nu supere pe nimeniși să nu sară o țară întreagă în capul tău. Mai bine nu faci nimic, decât după lege. Astfel nu construiești un stat de drept, doar o imitație.
Am văzut multe acuzații legate de poziția mea vizavi de procurorul general, Alexandru Stoianoglo. Cică, acum e clar de ce îl apăra atâta! I-a eliberat „criminalul” din pușcărie! În toată povestea asta eu mă simt tare vinovată anume față de Alexandru Stoianoglo, un om extrem de corect pe care îl cunosc de ani buni și pe care l-am cunoscut cu mult timp înainte ca el să ajungă procuror general. Însă el este printre puținii care astăzi nu se teme să meargă împotriva opiniei publice și încearcă cu adevărat să apere un stat de drept. El poate și nu este un procuror general ideal, dar el este cel mai corect din toți pe care i-am avut până acum. El măcar încearcă. Nu ca mulți alții”.
În ultima postare Morari spune că tatăl copilului său ar fi acuzat pe nedrept de mai multe lucruri și nu se respectă prezumția nevinovăției în raport cu el.
„Mulți dintre voi ați aruncat cu pietre în copilul meu și tatăl lui și ați cerut să mă dezic de „satană”. El este mult mai corect și liber în gândire decât mulți dintre cei care astăzi aruncă în el cu pietre. El nu este un sfânt, are păcatele lui ca și orice om, dar ele la sigur nu sunt nici pe deoparte așa cum sunt desenate. Și într-un stat de drept, până la urma urmei, și un om atât de tare detestat are dreptul la prezumția nevinovăției. Doar că la noi acest drept este lăsat doar celor care sunt pe placul majorității, nu și tuturor în egală măsură. Eu știu că în aceste zile eu sunt ștearsă de peste tot, inclusiv din istorie, inclusiv din istoria pe care am construit-o și eu, inclusiv de unii așa ziși „ai mei”. Partea frumoasă este că eu trăiesc o adevărată eliberare. Trăiesc libertatea să rămân singură în fața majorității și să nu-mi fie frică de asta. Pentru că știu că am făcut totul corect”, a adăugat acesta.
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei