Prima REACȚIE a Maiei Sandu după decizia de astăzi a Curții Constituționale. Ce pași urmează să întreprindă PREȘEDINTELE
Președintele Maia Sandu nu a anunțat eventuale consultări cu fracțiunile parlamentare în vederea desemnării unui nou candidat la funcția de premier, după ce Curtea Constituțională a anulat astăzi decretul său din 11 februarie curent, și a lăsat să se înțeleagă că optează în continuare pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate.
De asemenea, Maia Sandu susține că „nu este prizonierul funcției” și oamenii ar putea tranșa „viitorul republicii” la un evetual referendum.
„Eu le-am promis oamenilor că vom face ordine în țară, că o să reformăm justiția, că o să pornim o luptă adevărată împotriva corupției. Pentru asta am obținut votul cetățenilor. Eu nu am să stau să mă uit cum frăția penalilor nu vrea să lase țara din mână și semnează alianțe la fel de ușor cum și-au umplut propriile buzunare. Nu sunt prizonierul funcției, nu voi fi un președinte comod pentru cei certați cu legea și interesul public. Eu voi vorbi pentru oameni și voi fi alături de ei, pentru că responsabilitatea mea este față de oameni. (...) Dragi cetățeni, nici măcar un astfel de Parlament nu ne poate ține în loc. Nu avem dreptul să permitem recapturarea instituțiilor statului. Poporul este deținătorul real al puterii în stat și este cel care poate să tranșeze această situație. La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării”, a declarat Maia Sandu în această seară, în cadrul unui briefing susținut la Președinție.
CITIȚI și VIDEO, DOC // VERDICTUL Curții Constituționale vizavi de DISPUTA dintre Maia Sandu și majoritatea PSRM - Șor cu privire la candidatura propusă la funcția de PREMIER: Decret NECONSTITUŢIONAL
Potrivit șefului statului, din actualul Parlament „nu mai poate ieși nimic bun” și a comparat situția de acum cu cea de la finele anului 2015, când oligarhul Vlad Plahotniuc „și-a cumpărat” o treime din deputați, a încropit o majoritate parlamentară și l-a obligat pe președintele de atunci, Nicolae Timofti, să-i accepte candidatul la funcția de premier, iar în scurt timp „statul a fost capturat”.
„S-au folosit instituțiile statului pentru scheme de corupție, anulare de alegeri, a urmat izolare internațională etc. Au fost necesari ani de luptă pentru decapitarea acelui regim, pentru ca să ne recâștigăm unele libertăți”, a spus Maia Sandu, adăugând că dezoligarhizarea nu s-a produs nici astăzi, iar Parlamentul actual este „o piață politică” în care deputații se vând, sunt răpiți sau sunt finanțați din bani murdari.
Președinta a mai spus că „nu-i crede” pe deputații socialiști și pe cei ai Partidului Șor că „vor să salveze țara”, din moment ce nu au alocat în bugetul pentru anul 2021 bani nici pentru vaccinul anti-COVID, nici pentru ajutorarea agenților economici, în schimb au aprobat un buget cu un „deficit de miliarde” și au aprobat legi care au privat statul de fonduri externe care să acopere această gaură financiară.
„În acest Parlament nu există 51 de deputați care să susțină lupta împotriva corupției”, a continuat Maia Sandu, și orice guvern care va încerca să miște lucrurile în direcția corectă va fi demis de către actualii deputați, așa cum s-a întâmplat cu Guvernul Sandu în 2019, pentru că va deranja schemele de corupție și îmbogățire ale alianței Dodon - Șor - Plahotniuc.
„Totul are o limită, iar Moldova are cu disperare nevoie de un nou început, de un parlament cinstit și dedicat treburilor țării. De un guvern de profesioniști care să fie susținut de o majoritate adecvată, cu angajament nu pentru o lună sau două, ci pentru proiecte de durată. Oamenii știu că există o singură ieșire din criza - alegerile anticipate. Nu poți clădi o casă trainică pe o fundație putredă”, a mai spus Maia Sandu, îndemnând „deputații care nu sunt în mrejele oligarhice” să-și asume „curajul” de a merge la alegeri parlamentare anticipate.
Știrea inițială
Președintele Maia Sandu va organiza astăzi, începând cu ora 20.30, un briefing de presă în legătură cu decizia Curții Constituționale.
„Președintele R. Moldova, Maia Sandu, va susține astăzi, la ora 20.30, un briefing, la sediul Președinției”, se anunță într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.
Citește și: Dodon, AMENINȚĂRI la adresa Maiei Sandu după decizia CC. „Va răspunde în fața legii pentru uzurparea puterii de stat. Îi cerem Maiei Sandu să emită IMEDIAT decretul de învestire a doamnei Mariana Durleșteanu”
Amintim că decretul prezidențial prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de premier a fost declarat astăzi neconstituţional de către magistrații Curții Constituţionale. Înalta Curte a arătat că, în cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, preşedintele republicii este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcţia de prim-ministru.
Rusia are dreptul să bombardeze pe oricine, fiindcă e măreață
Noua găselniță a lui Putin pentru a aduna carne de tun pe frontul din Ucraina: Lege care va permite tuturor celor care semnează un contract pe un an pentru a merge să lupte în Ucraina după 1 decembrie să fie scutiţi de orice datorii
DOC // Nicolae Negru, editorialistul Ziarului NAȚIONAL, laureat al Premiului Național 2024: „Pentru mesajul național și pentru profunzimea operei sale literare, dramaturgice și publicistice, pentru cartea autobiografică: O progenitură dușmană”