Prima reacție a lui Ilan Șor, după ce a fost condamnat DEFINITIV la 15 ani de închisoare. „Cei trei judecători și-au scris SENTINȚA. Această hotărâre va fi anulată a doua zi după ce va fi dat jos acest regim”
Liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, consideră ilegală decizia Curții de Apel Chișinău de astăzi, prin care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru escrocherie în proporții deosebit de mari.
„Vreau să comentez decizia ilegală a Curții de Apel Chișinău. Astăzi, cei trei judecători dependenți au emis această sentință nu la adresa mea. Ei și-au scris sentința. Cei trei judecători se vor pomeni după gratii foarte curând. Ei trebuie să știe, atunci când privesc această adresare a mea, că eu și susținătorii mei nu vom uită despre acest verdict luat sub presiune. Au fost încălcate toate procedurile posibile.
Această decizie nu mă afectează în niciun fel, îmi e indiferentă. Eu nu am de gând să mă supun acestei decizii ilegale. Această hotărâre va fi anulată a doua zi după ce va fi dat jos acest regim. Așa că nu trebuie să fim sustrași de această decizie, dar să ne mișcăm înainte”, a arătat Șor într-o postare pe Facebook.
Sursa: Procuratura Anticorupție
Potrivit lui Șor, acest verdict ar fi o răzbunare a actualei guvernări, pentru că dânsul a scos oamenii în stradă.
„Eu înțeleg că această decizie a fost emisă pentru protestele pe care le-am organizat. Este o răzbunare pentru că eu și echipa mea luptă pentru dreptate în raport cu cetățenii. Da, da, această decizie e pentru că am scos lumea în stradă. Vreau ca cetățenii R. Moldova să știe că pe mine nu mă va opri nicio decizie… Eu voi merge până la urmă. Până la urmă înseamnă să dăm jos această haită de bandiți și vom construi o țară bogată și civilizată. Astăzi este un moment important, un moment de cotitură, un test pentru rezistența noastră, dar ei nu mă vor răpune. Sunt sigur că nici pe voi. Așa că mergem la luptă până la urmă, până obținem victoria. Pe 7 mai continuă luptele de stradă, protestele. Sunt sigur că pe cale pașnică vom obține rezultatul scontat”, a conchis Șor.
Precizăm că dosarul pe numele lui Ilan Şor a fost demarat în anul 2015. În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Sentința a fost atacată în instanța de apel, iar inculpatul a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar până la pronunțarea sentinței definitive.
În februarie 2018, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul. În iunie 2019, Ilan Şor a dispărut din spațiul public. Organele de drept i-au intentat dosar penal pentru părăsirea ilegală a republicii. Pe 15 august 2019, Ilan Şor a fost lipsit de imunitate parlamentară. La alegerile din 11 iulie, Ilan Șor a obținut din nou mandatul de deputat, fără a se prezenta la vreo ședință la Parlament.
Joi, 13 aprilie 2023, după două zile de dezbateri judiciare în cadrul cărora avocații inculpatului au depus mai multe cereri catalogate de procurori că fiind o nouă tentativă de a tergiversa procesul, Curtea de Apel Chișinău, a pronunțat dispozitivul deciziei în dosarul Șor, care face parte din dosarul ,,Frauda bancară”.
Astfel, Ilan Șor a fost recunoscut culpabil și a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani. Potrivit deciziei, Ilan Șor urmează să restituie statului peste 5,2 miliarde de lei.
Patru morţi și peste 200 de răniți, după ce o mașină a intrat în mulțime la un târg de Crăciun din Germania: Autoritățile R. Moldova încearcă sa afle dacă printre victime sunt și cetățeni moldoveni
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”
Maia Sandu le cere ambasadorilor să contribuie la atragerea investițiilor strategice în sectoare de producere, agricultură, energie verde și tehnologiile informaționale: ,,Aderarea la UE, prioritatea primordială a politicii externe"