13:06:09 16.01.2025
Stiri

Prețul motorinei a depășit pragul psihologic de 23 de lei, iar cel al benzinei se apropie de 26 de lei per litru. Cum justifică ANRE aceste scumpiri și care va fi tendința în următoarele săptămâni

Actualitate 11.08.2023 11:26 Vizualizări1831 Autor: Ziarul National
Prețul motorinei a depășit pragul psihologic de 23 de lei, iar cel al benzinei se apropie de 26 de lei per litru. Cum justifică ANRE aceste scumpiri și care va fi tendința în următoarele săptămâni

Motorina continuă să se scumpească, iar această tendință s-ar putea păstra și în săptămânile viitoare. Potrivit prețurilor-plafon stabilite astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), prețul motorinei a depășit pragul psihologic de 23 de lei per litru.

Astfel, în acest weekend, motorina va fi comercializată cu 23,13 lei/litru, cu 14 bănuți mai mult decât astăzi, iar prețul benzinei a ajuns la 25,76 de lei/litru, cu șase bănuți mai mult.

„În cadrul exercițiului de monitorizare a pieței și stabilire a prețurilor maximale de comercializare a carburanților de tip standard, se atestă o creștere accentuată a cotațiilor internaționale Platts la benzină și motorină. Doar în timpul ultimelor sesiuni, cotațiile la carburanți s-au majorat cu circa 45-70 $/tona, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 5-7%. Scumpirea la nivel global a carburanților are loc pe fundalul reducerii în cadrul grupului statelor OPEC+ a producției de țiței până la minimumul înregistrat ultima dată acum doi ani. Cea mai mare reducere a fost efectuată de către Arabia Saudită prin decizia sa voluntară.

Totodată, pe parcursul lunii iulie s-au produs întreruperi a proceselor tehnologice în Kazahstan, din cauza unui accident care a afectat activitatea stațiilor de pompare de-a lungul conductei CPC, a rafinăriei din Atyrau și a unor unități de extragere din câmpul petrolier din vestul țării, precum și în Nigeria, din cauza unor scurgeri de petrol la terminalul petrolier Forcados.

În total, în luna iulie a anului curent, cei 13 membri ai OPEC și aliații acestora, au pompat 40,4 milioane baril/zi, ceea ce reprezintă cel mai scăzut nivel al grupului din august 2021, când producția de petrol era în curs de revenire după reducerea majoră cauzată de pandemia COVID-19”, se arată într-un comentariu al ANRE.

ANRE subliniază că toate aceste constrângeri, amplificate de decizia Federației Ruse de a reduce exporturile de țiței cu 0,5 milioane baril/zi în august și cu 0,3 milioane baril/zi în septembrie, au ridicat prețul unui baril de petrol până la circa 87 $.

„Totodată, situația privind navigația în zona Mării Negre rămâne în continuare incertă, fapt ce pune presiune suplimentară asupra costurilor de livrare a produselor petroliere transportate tradițional pe această cale”, conchide sursa citată.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md