Președinția, Parlamentul și alte ZECE instituții publice RENUNȚĂ la centralele pe gaze, pentru a reduce consumul. Clădirile vor fi reconectate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică
Parlamentul, Președinția, Comisia Electorală Centrală, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și opt instituții publice vor renunța la centralele pe gaze, anunță S.A. „Termoelectrica”. Edificiile a 14 instituții publice vor fi reconectate, prin semnarea contractelor de furnizare a serviciilor de termoficare, la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică din Chișinău.
Potrivit „Termoelectrica”, decizia este determinată de contextul asigurării securității energetice a statului, prin micșorarea consumului de gaze naturale la nivel de republică și majorarea utilizării resurselor energetice alternative, inclusiv având în vedere asigurarea eficienței energetice și producerea energiei termice și electrice în cogenerare.
Sursa citată subliniază că edificiile celor 14 instituții dispun de tot echipamentul termotehnic necesar pentru consum de energie termică în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică.
„Clădirile sunt asigurate cu puncte termice individuale moderne și automatizate, cu control de la distanță și cu posibilitatea de reglare automată a temperaturii, în funcție de parametrii setați și doriți, inclusiv în funcție de temperatura aerului exterior, ceea ce asigură un grad înalt de eficiență energetică”, menționează „Termoelectrica”.
De menționat că autoritățile de la Chișinău nu au o certitudine că „Gazprom” va furniza gaze și după 1 octombrie, când urmează să fie schimbată formula de calcul a prețului. Actualmente, R. Moldova plătește 1 882 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze. În acest sens, „Moldovagaz” intenționează să ceară Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să ajusteze tariful la circa 30 de lei pentru un metru cub de gaze.
Tariful pe care îl plătesc consumatorii finali în prezent este de 23 de lei.
PREMIERĂ // R. Moldova a cumpărat energie electrică de pe Bursa Română de Mărfuri: „Piața românească este cuplată cu cea europeană, iar prețurile tranzacționate sunt aliniate, garantând transparența și corectitudinea procesului de achiziție”
Importante companii din domeniile energiei regenerabile, IT, agrobusiness sau infrastructură logistică, invitate să investească în R. Moldova
„Trenul Unirii”, cu vagoanele „Mihail Kogălniceanu”, „Vasile Alecsandri”, „Moş Ion Roată” și „Alexandru Ioan Cuza”, a pornit din București și va ajunge după-amiază la Iași