Poliția are LIBER să aplice AMENZI deputaților care au promovat, pe 9 mai, simbolul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Ministrul JUSTIȚIEI explică de ce nu este nevoie de ridicarea imunității în cazul aleșilor poporului
Cei 17 deputați comuniști și socialiști, care pe 9 mai au purtat panglica „Sf. Gheorghe”, asociată cu invazia militară a Rusiei din Ucraina, trebuie amendați fără ca, în prealabil, să le fie ridicată imunitatea parlamentară, anunță ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.
Potrivit lui Litvinenco, din punct de vedere juridic, cu excepția acțiunilor procesuale enumerate expres de Constituție și pentru care este necesară ridicarea imunității deputatului - cazurile de reținere, arestare, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, percheziție și trimitere în judecată - celelalte acțiuni în cadrul unui proces contravențional se pot realiza și în lipsa procedurii de ridicare a imunității deputatului.
„Această concluzie rezultă din prevederile art. 70 alin. (3) și 71 din Constituția R. Moldova, par. 67-71 și 76 din Hotărârea Curții Constituționale nr. 2/2015 pentru interpretarea articolului 1 alin. (3) combinat cu articolele 69 și 70 din Constituția R. Moldova (imunitatea și încetarea mandatului deputatului), art. 10 din Legea nr. 39/1994 despre statutul deputatului în Parlament și art. 95 din Legea nr. 797/1996 pentru adoptarea Regulamentului Parlamentului. Deci, conceptul constituțional de imunitate parlamentară se referă doar la inviolabilitatea deputatului, nu și la „iresponsabilitatea” juridică”, a citat ministrul din lege.
În opinia lui Litvinenco, în cazul celor care au încălcat legea și au utilizat simbolurile războiului Rusiei împotriva Ucrainei nu se impune niciuna dintre acțiunile enumerate - reținere, arestare, percheziție și trimitere în judecată: „Din punctul meu de vedere, pentru tragerea lor la răspundere contravențională nu este necesară ridicarea imunității”.
Ministrul Justiției a mai adăugat că cei de la PSRM nu dau „doi bani pe supremația legii și statul de drept”.
„Declarațiile politice vizând inoportunitatea interzicerii simbolurilor războiului Rusiei împotriva Ucrainei s-au făcut în plenul Parlamentului. Dar, după ce Parlamentul a votat modificările, legea a fost promulgată de șeful statului și, prin publicarea sa în Monitorul Oficial, a intrat în vigoare. Astfel, nu mai vorbim de poziție politică față de ceva, ci de o nesocotire vădită a legii, care poate și trebuie sancționată. Statul de drept este un imperativ constituțional și deputații nu au „libertatea” de a contesta valorile constituționale fundamentale prevalându-se de imunitate”, a conchis Litvinenco.
Menționăm că printre cei care au încălcat legea și au purtat, pe teritoriul R. Moldova, panglica de pe uniformele soldaților ruși care violează copii, femei și ucid în Ucraina se numără fostul președinte Igor Dodon și mai mulți deputați socialiști și comuniști, precum vicepreședintele socialist al Parlamentului, Vlad Batrîncea, Zinaida Greceanîi născută de părinți deportați de regimul stalinist, comunistul Vladimir Voronin, Vladimir Odnostalco, Bogdan Țîrdea, Oleg Reidman, Adela Răileanu sau Constantin Starîș.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania