Plahotniuc își anunță REVENIREA în politica din R. Moldova, după ce a fost inclus în „Global Magnitsky Act”: „Eu sunt un politician care știe bine să rezolve situațiile de criză și vine timpul meu acum”
Fostul lider al Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, care a fost nevoit să părăsească R. Moldova în 2019, și-a anunțat astăzi revenirea în politica din R. Moldova. Acest anunț a fost făcut la o zi după ce, alături de Ilan Șor, a fost inclus de Statele Unite ale Americii în „Global Magnitsky Act”.
„Am considerat mereu și consider și acum că un politician trebuie să iasă în spațiul public doar dacă are să spună ceva cu adevărat important și de interes public, și nu pentru a face paradă de declarații și vorbe despre nimic. M-am ținut de acest principiu și nu am mai apărut de aproape de trei ani în spațiul public deoarece nu am considerat că e timpul pentru declarații speciale. Am vrut mai întâi să dau posibilitate noii coaliții ACUM cu PSRM să-și demonstreze „aptitudinile”, apoi le-am oferit aceeași posibilitate „harvardiștilor”, ca să arate și ei ce pot face în guvernare fără ca să aibă scuză să spună că, ceva ori cineva de pe loc i-a încurcat să se manifeste. Și au avut trei ani pentru a aduce vremurile bune în republică.
Cât de bine s-au descurcat se vede după situația în republică și ăsta este și subiectul, motivul care m-a făcut să iau decizia, pe care o anunț acum: am decis să revin în politica din R. Moldova. Eu sunt un politician care știe bine să rezolve situațiile de criză și vine timpul meu acum”, a declarat Plahotniuc într-un interviu pentru Tribuna.md.
Potrivit lui Plahotniuc, cei care s-au perindat pe la guvernare în ultimii trei ani au avut toate posibilitățile să-și realizeze promisiunile făcute oamenilor, în special Partidul Acțiune și Solidaritate, care deține puterea absolută și poate beneficia de surse de finanțare externe „practic nelimitate”.
„Dar ce s-a întâmplat de facto? Guvernările care s-au succedat după noi s-au compromis definitiv și în mod absolut rușinos. Avem în prezent și criza economică, și criza energetică, și criza demografică, și criza de securitate, și de la toate acestea derivă numeroase alte problemele sociale acute. Perioada de indulgență oferită guvernărilor anti-Plahotniuc s-a încheiat. Ele au demonstrat tot ce au putut. Acum e rândul meu să purced din nou să organizez o echipă politica, să revenim la putere și să demonstrăm cum trebuie de condus o republică pe timp de crize și cum se poate guverna eficient și cu rezultate concrete. Așa că, revenirea mea în politică se datorează în mare parte situației dramatice din R. Moldova în toate domeniile. Pe mine criza și nevoile oamenilor m-au readus în politica din R. Moldova, și nu altceva sau altcineva. Pentru mine orice criză și orice început reprezintă o provocare personală. Eu, încă în perioada de până la politică, am activat în business și profilul meu în acest domeniu a fost ori să construiesc o afacere de la zero, ori să iau o afacere stagnantă și s-o aduc la cele mai înalte performanțe, indiferent de situație și circumstanțe. Deci, profilul meu în acest domeniu a fost de dezvoltator și de manager de criză. Mentenanța ordinară pentru mine nu a fost niciodată o activitate interesantă, fiindcă nu rezonează cu caracterul meu”, a adăugat controversatul politician, anunțat în căutare internațională de organele de drept de la Chișinău.
În același interviu, Plahotniuc justifică protestele organizate de Partidul „Șor”, acuză că dosarele pe numele său au fost pornite de omul rușilor din fruntea Procuraturii Generale (Alexandr Stoianoglo - n.r.) și susține că nu a spus niciodată ce era în „kuliok”-ul pe care i-l întindea în 2019 lui Igor Dodon, deși cei doi au fost înregistrați vorbind despre „salarii” pentru socialiști.
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”