Peste 5 000 de pușcăriași din R. Moldova ar putea ieși la LIBERTATE, profitând de mecanismul de reducere a pedepsei pentru condițiile inumane de detenție: Guvernul impune MORATORIU. „Pericol pentru securitatea statului”
Mecanismul prin care instanţele de judecată decideau reducerea pedepsei condamnaților deţinuți în condiţii precare a fost suspendat.
Potrivit unui proiect de lege aprobat astăzi de Guvern, moratoriul a fost instituit până la 1 septembrie 2020, timp în care autoritățile vor analiza situația și vor elabora un proiect de lege privind perfecţionarea mecanismului compensator.
Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat la ședința Executivului că situația a devenit alarmantă, în condițiile în care, din cei 6 700 de deținuți, câți sunt astăzi în R. Moldova, peste 5 300 au depus cereri de reducere a pedepselor în baza acestui mecanism, iar peste 1 500 dintre aceștia au și beneficiat deja.
„Ies la libertate persoane care reprezintă pericol pentru securitatea statului”, a declarat Nagacevschi.
Mențonăm că Parlamentul a modificat încă în anul 2017 Codul de procedură penală, instituind un instrument de reducere a pedepsei penale odată cu pronunţarea sentinţei de condamnare, dacă persoana plasată în arest preventiv a fost deţinută în condiţii precare de detenţie, invocând condmanările de la CtEDO pentru condițiile inumane de detenție din R. Moldova, însă acesta a devenit funcţional începând cu 1 ianuarie 2019.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania