Percheziții de amploare la Ungheni, într-un dosar PENAL de corupere pasivă/activă și luare de MITĂ. Shema de corupție pusă de patru FUNCȚIONARI și doi agenți economici. Procurorii au ridicat mii de euro și zeci de mii de lei
Mai mulți funcționari de la Direcția Teritorială Siguranța Alimentelor (ANSA) din Ungheni şi oameni de afaceri sunt cercetați penal pentru impicare într-o amplă schemă de corupție. Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție au descins astăzi cu zeci de percheziții la birourile, domiciliile și automobilele a patru funcționari publici de la ANSA Ungheni și la doi agenți economici.
În cadrul perchezițiilor, au fost depistate circa 50 000 de lei și 2 500 de euro, proveniența acestora urmând a fi stabilită în cadrul anchetei, dar și blancuri de certificate necompletate, pe care erau aplicate ștampilele persoanelor juridice.
Cei vizați în cadrul perchezițiilor fac obiectul anchetei în mai multe dosare ce vizează fapte de corupere pasivă, activă și luare de mită.
Aceștia sunt cercetați penal pentru eliberarea frauduloasă a zeci de certificate fitosanitare și sanitar-veterinare agenților economici.
În cadrul documentării s-a constatat, că din decembrie 2021 și până în prezent, șeful interimar al Direcției Teritoriale Siguranța Alimentelor Ungheni, în complicitate cu doi subalterni responsabili de domeniul Sănătatea Plantelor, ar fi pus pe rol o schemă de estorcare de bunuri și bani de la agenți economici în schimbul certificatelor fitosanitare, ce permit exportarea produselor fără un control al mărfii.
Sumele de bani ce ar fi fost primite sistematic de la exportatori variau între 3 000 – 5 000 de lei, iar eliberarea actelor avea loc fără efectuarea verificărilor ce atestă inspecția mărfii, inclusiv în afara orelor de muncă și în zile de odihnă, când programul informațional nu permite acest lucru.
Într-o perioadă similară de timp, în cadrul aceleiași scheme de corupție, alți doi șefi de la Direcţie, responsabili de gestionarea domeniului Sănătate Animală, ar fi eliberat, contra mită, certificate sanitar-veterinare agenților economici care duceau la abator animale neînregistrate în sistemul unic de evidență. Pentru a le da proveniență, funcționarii ar fi utilizat datele animalelor identificate și înregistrate după alte persoane fizice în „Sistemul de Identificare și Trasabilitate a Animalelor” la care aveau acces. Adeverințele veterinare, emise cu ilegalități, permiteau agenților economici și persoanelor fizice să vândă carnea în piețele specializate sau să o livreze în instituții publice, inclusiv în grădinițe.
Ministrul de Externe de la București, Emil Hurezeanu, și Kaja Kallas, discuții despre strategia UE la Marea Neagră, extinderea UE cu R. Moldova și Ucraina și sprijinirea Chișinăului în actuala criză energetică
PLANURI // Investiții de milioane în școli, universități și grădinițe în 2025, alimentație gratuită pentru elevii din clasele a V-a – a IX-a și curriculum nou
NOU // Observatori delegați de MEC în toate clasele ce vor susține examene de absolvire a gimnaziului în 2025, examene evaluate extern la câteva discipline din colegii și centre de examinare dotate cu camere de luat vederi în șase universități