DOC // PD a SESIZAT în regim de urgență CC. Democrații vor să prevină „UN VID DE PUTERE” după alegerile parlamentare. Guvernul în exercițiu ar putea avea ÎMPUTERNICIRI suplimentare
Deputatul democrat Sergiu Sârbu a depus o sesizare la Curtea Constituțională, prin care solicită interpretarea oficială a articolelor 102, 103, 106 (1) și 106 (2) din Constituție.
Mai exact, Sârbu vrea să afle dacă Guvernul va putea asigura guvernarea în R. Moldova, dacă în Parlament nu se va reuși crearea unei majorități parlamentare, iar situația ar fi complicată și după eventuale alegeri anticipate.
„Prezenta sesizare are ca scop elucidarea sensului exact al unor prevederi constituționale ce țin de competențele Guvernului R. Moldova de asigurare a continuității exercitării puterii în stat și soluționarea celor mai importante probleme ale societății, în caz de generare a unei profunde crize politice - fie dizolvarea Parlamentului sau blocarea totală a activității legislative a acestuia, fie din alte considerente obiective, inclusiv generate de stări de urgență, război, asediu sau alte situații excepționale care provoacă vid de putere”, se arată în sesizarea lui Sârbu.
Acesta solicită ca judecătorii de la Curtea Constituțională să interpreteze următoarele situații care pot apărea:
- Este admisibilă perpetuarea unui blocaj parlamentar instituțional și vid de putere de lungă durată în cazul demisiei Guvernului ca rezultat al validării noului Parlament, imposibilității formării unei majorități parlamentare, imposibilității formării Guvernului, fapt ce a generat alegeri parlamentare anticipate?
- Este obligat un Guvern în exercițiu să ia toate măsurile necesare pentru a asigura continuitatea puterii, asigurarea securității economice și financiare, asigurarea securității naționale și capacității de apărare a țării în caz de blocaj al activității parlamentare și prin care mecanisme constituționale?
- Poate Guvernul în exercițiu, în cazul instituirii vidului de putere legislativă, să emită acte normative, inclusiv în domeniul de reglementare a legilor ordinare și organice pentru a asigura continuitatea puterii, asigurarea securității economice și financiare, asigurarea securității naționale și capacității de apărare a țării?
Potrivit lui Sârbu, Constituția țării nu poate fi „un act sinucigaș”: „Legea Supremă nu trebuie să admită situații, nici chiar ipotetice, de blocaj instituțional total, care ar putea duce la consecințe grave și nu doar pentru activitatea propriu-zisă a Guvernului sau Parlamentului, dar nici nu poate crea situații care ar duce la riscuri pentru asigurarea securității economice și sociale a statului, securității naționale sau capacității de apărare a statului”.
Acesta a mai adăugat că în practica constituțională a R. Moldova ar putea exista așa situații când, după desfășurarea alegerilor parlamentare, să fie generată o criză politică de proporții, care să lase statul fără guvernare efectivă și să fie creat un vid total de putere.
„De exemplu, în momentul validării mandatelor noului Parlament, Guvernul se consideră demisionat și continuă doar să-și exercite funcțiile în regim limitat, doar de administrare. Ar putea exista situații când Guvernul este în demisie și cu atribuții limitate, iar noul Parlament se află în imposibilitatea de a forma o majoritate parlamentară stabilă, nu poate nici investi Guvernul și nici adopta legi. Sigur, pentru așa situații există instituția dizolvării Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. Dar ce facem dacă după organizarea alegerilor anticipate situația politică nu se schimbă și iarăși este generat un blocaj instituțional? Situația se complică, deoarece Parlamentul nu poate fi dizolvat mai des decât o dată pe an. În caz de profundă criză instituțională, din punct de vedere practic, poate exista situația când nu avem nici Parlament și nici Guvern funcțional pe o perioadă îndelungată, chiar și de circa 18 luni.
Astfel, considerăm că este nevoie de o interpretare extensivă a Legii Supreme prin care ar fi atribuite Guvernului, în cazuri excepționale de blocaj instituțional, competențe legislative pentru a asigura continuitatea puterii în stat, asigurare securității financiare, economice, sociale, securității naționale și capacitatea de apărare a țării. Dat fiind riscul eminent de creare a unui asemenea vid de putere și blocaj parlamentar în practică, solicităm examinarea prezentei sesizări în regim de urgență”, se arată în sesizarea deputatului la Curtea Constituțională.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski