PAS explică de ce BOICOTEAZĂ dezbaterile publice pe marginea sistemului uninominal
„Așa-numitele dezbateri sunt un spectacol de prost gust, deoarece PD nu își dorește să caute cel mai potrivit sistem electoral pentru R. Moldova, ci doar să impună „votul uninominal” care îi avantajează exclusiv pe ei. Totodată, PD bifează și îndeplinirea uneia dintre condițiile Comisiei de la Veneția. De altfel, Comisia de la Veneția, pe lângă cerința formală vizând modificarea sistemului electoral cel târziu cu un an înainte de alegeri, statuează că stabilitatea legislației electorale presupune inclusiv inadmisibilitatea vreunei aparențe de manipulare în interesul partidului de guvernare”.
Așa explică Biroul Permanent Național al Partidului Acțiune și Solidaritate lipsa reprezentanților formațiunii la dezbaterile de astăzi privind schimbarea sistemului electoral, organizate la Parlament.
Potrivit celor de la PAS, PD ar fi incapabil să guverneze țara în interesul cetățenilor, nu poate depăși nivelul de încredere cetățenească de 4% și este conștient că nu va intra în următorul Parlament.
„De aceea, vrea să schimbe regulile jocului pentru a se menține la putere cu orice preț. Schimbarea sistemului electoral reprezintă o capcană întinsă societății, prin care se induce în eroare populația precum că actualul sistem electoral este cauza stării deplorabile în care ne aflăm cu toții. Și asta în condițiile în care anume PD și conducătorul său au discreditat actualul sistem proporțional, încropind prin corupție politică, șantaj și cu ajutorul instituțiilor statului aflate în captivitate oligarhică, o majoritate parlamentară falsă și ilegitimă, prin distrugerea partidelor și cooptarea membrilor acestora la majoritatea constituită în jurul PD”.
PAS mai adăugă faptul că reprezentanții săi sunt dispuși să participe la dezbateri pe marginea identificării unui nou sistem electoral, dar nu pentru alegerile din 2018. „În afară de modelul elaborat de PD, propunem pentru discuții implementarea sistemului proporțional cu liste deschise într-o singură circumscripție electorală, după exemplul Olandei din 2017. Pentru alegerile din 2018, suntem dispuși să discutăm și să contribuim la îmbunătățirea sistemului electoral actual, în baza problemelor identificate în ultima campanie prezidențială și în conformitate cu constatările Curții Constituționale și ale instituțiilor internaționale”, se mai arată în declarația PAS.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi