Parlamentul a creat o comisie de anchetă pentru a investiga cazul RĂPIRII fostului judecător ucrainean de pe teritoriul R. Moldova: Năstase cu Lebedinschi - șefi
Parlamentul a constituit astăzi o Comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Mykola Chaus, la propunerea socialiștilor.
Comisia va fi condusă de deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, iar vicepreședinte va fi socialistul Adrian Lebedinschi.
De asemenea, din componența acestei structuri vor face parte deputații Grigore Novac (secretar al comisiei), Fiodor Gagauz, Alexandru Jizdan, Vladimir Cebotari, Grigore Repesciuc, Vadim Fotescu și Oazu Nantoi.
CITIȚI și SCANDAL DIPLOMATIC? Ce spune ministrul interimar de Interne de la Chișinău despre faptul că ucraineanul Ceaus ar fi fost trecut peste frontieră în portbagajul unei mașini ce aparține Ambasadei Ucrainei în R. Moldova
Comisia de anchetă va avea misiunea să elucideze ce s-a întâmplat pe 3 aprilie curent, când fostul judecător din Ucraina, care se ascundea în R. Moldova de justiția statului vecin, după ce a fost prins, în 2016, cu mită de 150 de mii de dolari, bani pe care i-a ascuns în borcane și i-a îngropat în curtea casei sale, a fost răpit de persoane înarmate din Chișinău.
Potrivit socialistului Vasile Bolea, Ceaus ar fi fost încărcat în portbagajul unei mașini cu numere diplomatice care aparține Ambasadei Ucrainei la Chișinău și a fost transportat în statul vecin în aceeași zi.
Deputații din opoziție s-au arătat sceptici că această comisie „va fi în stare să aducă o claritate în acest caz”, în condițiile în care organele de drept sunt la etapa de investigare a evenimentelor din 3 aprilie.
Citește și: INVESTIGAȚIE // Înțelegerea Palohtiuc-Poroșenko: Cum a fost evacuat de la Kiev și a ajuns la Chișinău judecătorul ucrainean prins cu mită de 150 de mii de euro în borcane. Rolul lui Dorin Damir și al unui afacerist moldovean stabilit în Ucraina
Deputații Alexandru Slusari și Oazu Nantoi au propus să fie extins formatul acestei comisii, astfel încât să fie cercetate și numeroasele cazuri de răpire a cetățenilor R. Moldova de către așa-zisele structuri de forță din Transnistria, dar și a profesorilor turci de la Liceul „Orizont”.
„Să nu ne axăm doar pe cazul Ceaus, dar să vedem ce se întâmplă cu securitatea cetățenilor R. Moldova pe teritoriul acestui stat”, a propus Oazu Nantoi.
Propunerea a fost respinsă, la fel ca și cea a deputatului Sergiu Litvinenco privind extinderea atribuțiilor acestei comisii de a investiga și cum a ajuns ilegal judecătorul corupt în R. Moldova acum cinci ani.
Vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi a remarcat faptul că socialiștii, aflați la guvernare, controlează Ministerul de Interne, vama, Poliția de Frontieră, Serviciul de Informații și Securitate (SIS), însă vor să facă „show politic”. Potrivit lui Popșoi, poliția a reacționat „peste o oră” de la răpire și „nu au existat filtre de poliție”. Totodată, fostul deputat socialist, Petru Corduneanu, implicat în dosarul 7 aprilie și acum șef la Poliția de Frontieră, „a lăsat granița deschisă”.
Cine l-a răpit pe fostul judecător din Ucraina în plină stradă, la Chișinău? Ministrul de Interne oferă DETALII: „Această crimă a fost comisă de către cetățeni străini”
La rândul său, deputatul Andrian Candu și-a exprimat nedumerirea de ce directorul SIS, Alexandr Esaulenco, nu și-a dat încă demisia după acest caz. „Dacă știa (despre răpire - n.r.), trebuie să răspundă penal”, s-a revoltat Candu, solicitând ca această comisie să aibă termen de activitate 30 de zile, nu 60, cum au propus socialiștii.
„Domnul Candu are perfectă dreptate”, a comentat vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md