Părinții din Chișinău, OBLIGAȚI să bage mâna în buzunare, pentru ca elevii să poată frecventa grupele cu program prelungit. Ion Ceban a CONFIRMAT că municipalitatea nu va mai plăti integral acest serviciu pentru 40 000 de copii
Primarul general al capitalei, Ion Ceban, infirmă că instituția pe care o conduce ar fi desființat grupele cu program prelungit în școlile din capitală, dar în același timp recunoaște că acest serviciu, de care beneficiau 40 000 de copii, nu va mai fi pe gratis, așa cum a fost până la 1 ianuarie 2024.
Potrivit lui Ceban, părinții vor fi obligați să plătească între 360 de lei și 690 de lei pe lună, în funcție de programul ales.
„Grupele cu program prelungit din școlile capitalei vor continua să activeze, iar acuzațiile lansate necontenit de exponenții guvernării, precum că aceste servicii au fost suspendate de Primăria Chișinău, reprezintă un fals și manipulare. Municipalitatea a elaborat o formulă pentru ca părinții să poată achita oficial pentru grupele cu program prelungit, iar până la sfârșitul săptămânii vom încheia toate procedurile birocratice, ca să venim cu noul regulament de activitate.
Până în 31 decembrie 2023, din cele 1 040 de grupe care activau, 93% la sută erau cu un program prelungit de trei ore, serviciu achitat integral de municipalitate, iar pentru celelalte ore părinții achitau neoficial plăți, sume care variau între 300 și 1 200 de lei pe lună. Acum, în baza unei formule elaborate împreună cu directorii școlilor, cu juriști și contabili, pentru pentru un program de trei ore părinții vor achita 360 de lei, iar pentru șase ore – 690 de lei. Totul va fi legal și contabilizat. Părinții vor primi bon de casă, după același model utilizat în grădinițe”, a menționat Ceban astăzi, în cadrul ședinței tradiționale de luni, cu participarea șefilor subdiviziunilor Primăriei Chișinău.
Edilul a subliniat că Primăria Chișinău va achita integral toate sumele, inclusiv pentru alimentație, doar pentru 6 000 de copii din familiile social-vulnerabile.
„Finanțarea grupelor cu program prelungit a început acum trei ani. Nu a fost mereu așa, precum se vehiculează. Anterior, toate aceste servicii erau achitate din bugetele instituțiilor educaționale. Acum, însă, municipalitatea nu-și mai poate asuma aceste cheltuieli, după presiunile financiare la care este supusă de către guvernare”, a conchis Ceban.
Menționăm că, recent, consilierii municipali ai Partidului Acțiune și Solidaritate au scos la iveală faptul că primarul Ion Ceban a împotmolit Primăria Chișinău în datorii, după ce s-a împrumutat la greu din bănci și trebuie să întoarcă numai dividende în sumă de trei miliarde de lei. Anularea finanțării grupelor cu program prelungit din școli și tăierea salariilor asistenților sociali sunt acțiuni menite să economisească banii pentru a putea plăti din datoriile către bănci.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei