Parchetul European va SPRIJINI Procuratura Generală a R. Moldova: Ce prevede Acordul semnat de procurorul general interimar Dumitru Robu și Laura Codruța Kövesi
ACORD // Cooperare între Procuratura Generală a R. Moldova și Parchetul European în materie de obținere a probelor sau obținerea extrădării persoanelor căutate, indisponibilizare a bunurilor infracţionale, prin aplicarea sechestrelor sau prin emiterea ordinului de îngheţare și constituirea echipelor comune de anchetă
Parchetul european va sprijini, în limitele competenței, activitatea Procuraturii R. Moldova, a dat astăzi asigurări procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, în cadrul unei întrevederi cu șefii Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție și PCCOCS.
Responsabilii din conducerea Procuraturii R. Moldova și oficialul european au vorbit despre evoluțiile înregistrate în procesul de investigare a cazurilor de corupție, inclusiv cele de corupție la nivel înalt, precum și despre perspectivele de colaborare a Procuraturii Generale a Republicii Moldova cu Parchetul European, prin realizarea schimbului de informații și experiență, dar și cooperare operațională la investigarea cazurilor.
Un comunicat de presă al Procuraturii Generale arată că procurorul general interimar, Dumitru Robu, a menționat că instituția pe care o conduce are în acest moment drept prioritate investigarea dosarelor de corupție, a celor de delapidare a patrimoniului statului, dar și urmărirea bunurilor infracționale. Totodată, procurorii din Republica Moldova sunt disponibili în continuare pentru interacțiune la efectuarea investigațiilor în comun cu omologii de peste hotare.
În cadrul întrevederii, procurorul general interimar, Dumitru Robu, și procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, au semnat Acordul de lucru privind cooperarea dintre Procuratura Generală a Republicii Moldova și Parchetul European.
Documentul prevede o cooperare strânsă în vederea protejării prin mijloace de investigare și urmărire penală a intereselor financiare ale Uniunii Europene și ale Republicii Moldova și are scopul de a facilita cooperarea judiciară în materie penală și schimbul de informații între părți.
Principalele domenii reglementate de Acordul interinstituțional încheiat între Procuratura Generală a Republicii Moldova și Parchetul European:
- Cooperare în materie de obținere a probelor sau obținerea extrădării persoanelor căutate;
- Indisponibilizarea bunurilor infracţionale, prin aplicarea sechestrelor sau prin emiterea ordinului de îngheţare;
- Constituirea echipelor comune de anchetă;
O altă înțelegere la care au ajuns Dumitru Robu și Laura Codruța Kövesi se referă la faptul că Parchetul European va putea sprijini Procuratura Generală din Republica Moldova, la cererea ultimei, în exercitarea funcțiilor prin schimbul de bune practici în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor financiare și a corupției.
Amintim că procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, întreprinde o vizită de lucru în R. Moldova, în perioada 11 - 14 iulie.
Posibilitate de a reduce cheltuielile la energia termică din Chișinău cu până la 30%: „Acesta este un proiect fără precedent. Jumătate din blocurile din municipiul Chișinău vor fi transformate, în esență”
SUA oferă R. Moldova un grant de 1,3 miliarde de lei: Banii vor fi cheltuiți pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și sporirea rezilienței cibernetice a statului nostru
Mihai Eminescu, 175 de ani de la naștere: „Dacă limba nu are graniță despărțitoare, iar cultura nu se oprește la Prut, dacă Eminescu este iubit, în egală măsură, și la București, și la Chișinău, de ce acest popor trebuie să rămână rupt în două?”