01:54:55 19.01.2025
Stiri

VIDEO // Păpușarii din spatele S.A „Cariera Micăuți” ar fi dat un tun de circa 700 de MILIOANE de lei, însă Judecătoria Strășeni a ANULAT plata acestui prejudiciu și a INTERZIS organelor de control să mai calce pe teritoriul carierei

Actualitate 10.02.2021 12:10 Vizualizări6175 Autor: Ziarul National
VIDEO // Păpușarii din spatele S.A „Cariera Micăuți” ar fi dat un tun de circa 700 de MILIOANE de lei, însă Judecătoria Strășeni a ANULAT plata acestui prejudiciu și a INTERZIS organelor de control să mai calce pe teritoriul carierei

Proprietarii S.A „Cariera Micăuți”, întreprindere aflată în insolvabilitate, nu ar fi raportat despre extragerea a peste 1,4 milioane de metri cubi de zăcăminte naturale, cauzând un prejudiciu public de 684 de milioane de lei. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile, Nicolae Ciubuc, care a făcut referire la un raport întocmit de Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM).

După ce IPM a prezentat raportul detaliat despre încălcările admise la „Cariera Micăuți”, făcut public pe 25 ianuarie 2021, administratorii carierei s-au adresat în instanța de judecată, iar Judecătoria Strășeni a emis pe 26 ianuarie 2021, a doua zi(!), o decizie prin care anulează plata prejudiciului cauzat, dar și interzice organelor de control să mai calce la întreprindere fără acordul instanței de insolvabilitate, menționează Ciubuc.

„S-au constatat mai multe ilegalități cu privire la valorificarea ilegală a resurselor minerale, adică extragerea ilegală de pe terenurile care nu le aparțin, de pe terenuri cu destinație agricolă și în lipsa multiplelor acte permisibile. Am văzut și reacția acestei întreprinderi, care ne-a acuzat că inducem lumea în eroare. Încălcările constatate s-au adeverit prin actele IPM, care a întocmit un raport pe 25 ianuarie curent. Am avut mari dubii în privința acestui control demarat încă în luna august 2020, pentru că am văzut atunci o ezitare și reticență din partea întreprinderii de a prezenta documente necesare. Pe de altă parte, am văzut o anumită reticență din partea IPM, prin mai multe inacțiuni. E vorba de contestarea anumitor hotărâri de judecată, dar și urgentarea acelui control. Asta m-a făcut să cred că au fost anumite influențe, inclusiv politice, pentru a nu duce la bun sfârșit acest control. Însă controlul a fost finalizat și, în virtutea tuturor impedimentelor, vreau să aduc aprecieri inspectorilor implicați în efectuarea acestui control”, a declarat președintele Comisiei de anchetă.

Citește și: VIDEO // Reprezentanţii carierei "Micăuţi" se plâng că le sunt încălcate drepturile de către Comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanţelor minerale

Potrivit lui Ciubuc, raportul IPM, finalizat pe 25 ianuarie curent, constată mai multe încălcări la S.A „Cariera Micăuți”.

„În primul rând, este vorba de o diferență exorbitantă de 1,4 milioane de metri cubi de zăcământ extras în realitate și declarat de întreprindere. Ca rezultat al acestei diferențe, conform actelor IPM, valoare prejudiciului cauzat prin extragerea ilegală a zăcămintelor minerale constituie 684 de milioane de lei. Ce înseamnă această sumă? Ar reprezenta două Fonduri Ecologice naționale, trei Fonduri de Dezvoltare Regională sau 70 la sută din Fondul Național de Dezvoltare Agricolă și Mediul Rural. Aproape 700 de milioane de lei prejudiciu provocat de o singură întreprindere”, a spus Ciubuc.

Citește și: Nichiforciuc și Andronachi ar acționa ca în „VESTUL SĂLBATIC” în privința exploatărilor miniere de la „Cariera Micăuți”. Cei doi ar ignora decizia INSTANȚEI și ar fi sprijiniți de POLIȚIE: „Strășeniul poate rămâne fără APĂ din cauza lor”

De asemenea, întreprinderea ar mai fi provocat un prejudiciu de 2 milioane de lei administrației publice locale, Primăriei Micăuți. Asta pentru că întreprinderea extrage zăcăminte de pe o suprafață de 20 de ha care nu îi aparține.

„După ce inspectorii și-au făcut treaba, reprezentanții carierei s-au adresat în instanța de judecată. Așa se întâmplă, de regulă, când au loc atacuri raider - instanța de judecată, prin hotărârile și deciziile emise, legalizează unele lucruri, ne amintim de „Laundromat” în acest sens. Probabil că pe această schemă s-a mers și de această dată. Judecătoria Strășeni a emis o încheiere la 26 ianuarie, la o zi de la emiterea acelui act al IPM. E o încheiere foarte dubioasă. Din punct de vedere juridic, este abuzivă și ilegală. Prin încheiere se interzice tuturor instituțiilor, organelor cu funcții de control și supraveghere să efectueze controale la întreprinderea respectivă, fără acordul instanței de insolvabilitate sau, după caz, administratorului întreprinderii. Asta înseamnă că acolo se vor perpetua încălcările enumerate, în condițiile în care au loc extrageri ilegale confirmate prin documente. Astfel, instanța anulează toate actele respective, prejudiciile cauzate, creând impedimente în a recupera acest prejudiciu. Întreprinderea va continua extragerile în lipsa actelor necesare. Eu înțeleg că întreprinderea e în proces de insolvabilitate, dar chiar și așa noi vorbim de avuția statului”, a punctat Nicolae Ciubuc.

Sursa citată a subliniat că, în cadrul Comisiei de anchetă, s-a luat act de raportul prezentat de IPM, dar și de încheierea Judecătorii Strășeni în acest caz.

„Astfel, am decis să sesizăm Procuratura Generală, care urmează să dea o calificare acestor prejudicii și să întreprindă toate acțiunile în vederea contracarării acestor încălcări. De asemenea, am solicitat IPM și Ministerului Agriculturii să conteste această încheiere ilegală, emisă la 26 ianuarie. Solicităm și Consiliului Superior al Magistraturii să ia act de hotărârea emisă de Judecătoria Strășeni și să dea o apreciere deciziei semnate de magistratul Iana Talmaci”, a conchis Ciubuc.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md