„Palma” dată de Nicu Popescu la Moscova ROMÂNILOR, ca să „lase RUȘILOR o impresie bună”, nu a fost trecută cu vederea la București: „Ce ar putea să înțeleagă românul simplu: pe mine nu mă vrea, dar banii mei sunt buni”
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, este aspru criticat, după ce a spus apăsat la Moscova că majoritatea populației R. Moldova nu vrea să audă de Unirea cu România. Prin această afirmație, ministrul ar fi jignit România și românii, consideră fostul consilier prezidențial, comentatorul politic de la București, Cristian Hrițuc. Ministrul Popescu s-a îngrijit să lase rușilor o impresie bună prin această afirmație, dar a ignorat sentimentele românilor, care plătesc din impozitele lor bani pentru ajutoarea R. Moldova.
„Ministrul de Externe al R. Moldova a fost întrebat de un ziarist rus ce crede despre Unirea cu România. Răspunsul complet al acestuia a fost: „Majoritatea populației R. Moldova nu dorește Unirea cu România. Noi reieșim din acel mandat politic... Eu nu sunt doar Nicu Popescu, sunt Ministrul Afacerilor Externe al R. Moldova, al unui stat independent. România a fost primul stat care a recunoscut independența R. Moldova. Și în acest sens, nu există probleme care să afecteze independența R. Moldova”.
Da, el are dreptate când spune că majoritatea moldovenilor nu își dorește Unirea cu România. Poate aș putea să înțeleg că Popescu trebuia să lase rușilor o impresie bună, aș putea înțelege că tema asta va fi mereu sensibilă în raport cu Federația Rusă, dar, în același timp, pot spune că Popescu ar trebui să fie mai calculat cu cuvintele, să găsească formulări care să nu deranjeze nicio parte, mai ales că este diplomat de carieră și ar trebui să știe ce înseamnă o declarație, cum este ea privită și analizată”, a menționat comentatorul politic.
În opinia lui Hrițuc, vicepremierul Popescu putea să se rezume doar la partea a doua a declarației sale și astfel nu supăra pe nimeni.
„Răspunsul dat cu „majoritatea populației nu dorește Unirea” a devenit un șablon pentru mulți dintre liderii politici moldoveni. Se ascund repede sub această formulare și imediat când le este pusă această întrebare răspund așa. E o duplicitate mizerabilă. Pe de o parte vor „ajutoare financiare de la frații românii”, vor sprijin și lobby în relațiile cu alte state, dar nu se abțin să nu dea o copită în gură poporului român când sunt întrebați de ruși despre subiectul Unirii.
Poate aș fi zis că e o scăpare, dar mi-am adus aminte și de declarațiile lui Popescu despre războiul de pe Nistru, care a fost un război...civil. Mă rog, și-a cerut scuze după o vreme. Recunoaștem același tipar de gândire. Protejăm sentimentele rușilor înainte de toate”, a adăugat Hrițuc.
Sursa citată a precizat că astfel de declarații le lasă un gust amar românilor, care din puținul pe care îl au se împart cu cetățenii R. Moldova.
„Una peste alta, domnule Popescu, când spui majoritatea moldovenilor nu vea Unirea cu România, le dai peste nas acelor români care plătesc din impozitele lor bani pentru ajutoarea R. Moldova, care nu este deloc atât de independentă, pentru că independență înseamnă să poți să îți asiguri cheltuielile de zi cu zi, iar statul moldovean nu poate face asta. România nu are ca obiectiv unirea cu Moldova, iar românii oferă din puținul lor pentru că știu că peste Prut sunt oameni care se trag dinaceeași strămoși și le curge în vene același sânge. Ori când le spui majoritatea nu te vrea, ce ar putea să înțeleagă românul simplu, pe mine nu mă vrea, dar banii mei sunt buni.
Nu trebuie să îi bagi în ochi afirmația asta, așa cum vrei să protejezi sentimentele rușilor, așa ar trebui să te gândești și la sentimentele românilor. Repet, poate pentru mulți această declarație nu pare așa de sensibilă. Însă, când știi raportarea politicienilor de peste Prut la această temă, când știi ce de discută și în spatele scenei, ea are altă rezonanță”, a punctat fostul consilier al președintelui Traian Băsescu.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor